OVO TREBATE ZNATI

Koji su najvažniji ginekološki savjeti?

21.09.2011 u 07:23

Bionic
Reading

Provedite najmanje pola sata dnevno u šetnji prirodom i smanjit ćete razdražljivost koja prati PMS, bavite se jogom želite li zatrudnjeti, naučite tempirati kad ćete piti analgetike kako biste ublažili bolnu menstruaciju i pretvorite svoj mobitel u svog saveznika u kontracepciji, savjetuju ginekolozi

Jogom protiv neplodnosti

Pokušavate zatrudnjeti? Ključ uspješnog ishoda bi mogao biti kontroliranje razine stresa. Hormona stresa, naime, može poremetiti suptilna strujanja hormona potrebnih za ovulaciju i uspješnu oplodnju, pa stres tri puta povećava rizik od neplodnosti, izračunali su znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu. 'Tako ulazite u začarani krug, jer stres može uzrokovati neplodnost, a neplodnost uzrokuje još veći stres', dodaje dr. Robert Barbieri, voditelj ginekološkog odjela u bolnici Brigham u Bostonu. Srećom, nedavna studija s Harvarda sugerira da se vježbanjem, primjerice jogom, uspješno možemo boriti protiv stresa: samo 20 minuta joge dnevno može udvostručiti izglede za trudnoću u roku od dva mjeseca!

Suncem protiv PMS-a

Čak 75 posto žena bori se svakog mjeseca s PMS-om, kažu stručnjaci sa Sveučilištu Columbia. 'Svaki je predmenstrualni sindrom sve gori što se žena bliži menopauzi', kaže dr. Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Sveučilištu Yale. Krivac su česti usponi i padovi razine spolnog hormona progesterona koji ometa pokušaje mozga da jačanjem serotonina proizvede dobro raspoloženje. Srećom, istraživanja na Yaleu pokazuju da pola sata vježbanja dnevno na svježem zraku, šetnje ili samo opuštanja u prirodi smanjuju čak i teške, PMS-om potaknute simptome anksioznosti i napetosti i druge na pola. Naime, sunčeve UV zrake stimuliraju moždane stanice da proizvode stalan dotok serotonina, čak i kad razine spolnih hormona divljaju, piše iVillage.com.

Znojenje smanjuje valunge

Najmanje 85 posto žena pati od napadaja vrućine tijekom menopauze, a neki dnevno trpe čak desetke takvih napada. Okidač za to je nedostatak estrogena, pa hipotalamus, naš unutarnji termostat, dobiva krive informacije o temperaturi, pa podiže temperaturu kože za tri do šest stupnjeva! Spas je u redovitu vježbanju kojim se povećava proizvodnja norepinefrina i epinefrina, hormona koji pomažu održavanju hipotalamusa baždarenim, a temperaturu kože stabilnom, čak i kada razina estrogena pada.

Smanjite rizik od raka jajnika kukuruznim škrobom

Čak 40 posto žena koristi pudere kako bi se osjećale svježe. Međutim, većina od tih pudera sadrži talk, kemijski spoj sličan azbestu, a studije sugeriraju kako svakodnevno korištenje talka može povećati rizik od raka jajnika i do 18 posto. Kad se talk nanese na genitalije, pronalazi svoj put do jajnika prolazeći kroz vaginu i maternicu, kažu liječnici u Sveučilišnoj bolnici u Philadelphiji. Talk može iritirati osjetljive organe uzrokujući promjene na stanicama. Koristite puder koji sadrži kukuruzni škrob koji je nusproizvod prirodne hrane. Istraživanja pokazuju da svakodnevno korištenje pudera na bazi kukuruznog škroba nema utjecaj na rizik od raka jajnika.

Smanjite menstrualne bolove tempirajući analgetike

Ako imate problema s menstrualnim grčevima, osjećat ćete se puno bolje ako uzimate aspirin, ibuprofen ili druge antiupalne lijekove prije nego što su zapravo potrebni. Počnite uzimati lijekove 48 sati prije nego što grčevi obično krenu, što će vam za gotovo sto posto ublažiti bol od uzimanja lijekova kad bol počne, savjetuju stručnjaci s Medicinskog fakulteta NYU-a. 'Ako ih uzmete ranije, antiupalni lijekovi zapravo formiraju blok prema osjećaju boli pomoću spojeva nazvanih prostaglandini', objašnjava dr. Steven R. Goldstein, profesor ginekologije s NYU-a.

Kalcij smanjuje predmenstrualnu nadutost

PMS možete ukrotiti uzimanjem kalcija, jer taj mineral ispire višak tekućine i tijelu. Istraživanja pokazuju da bi povećanje dnevne doze kalcija pomoglo smanjiti razdoblja zadržavanja vode i druge iritantne simptome za čak 48 posto u tri mjeseca. Preporučena je dnevna doza kalcija 1.200 mg dnevno.

Doručak sprečava menstrualne migrene

Vjerojatnost da će se pojaviti migrena povećava se tijekom menstruacije do 71 posto tvrde britanski znanstvenici. Štoviše, menstrualne migrene znaju biti i do tri puta teže od onih koje se pojavljuju u drugim razdobljima u mjesecu. Kako se vrijeme menstruacije približava, tako razina estrogena pada pa se arterije u mozgu bolno grče. Pa bi, stoga, ono što bi bila mala glavobolja ranije u mjesecu mogla postati ubojita bol tijekom menstruacije. Važno je održavati rutinu: redovito jesti zdrav doručak, piti istu količinu kave ili čaja svaki dan i održavati raspored spavanja kako biste smanjili rizik od ove brutalne boli. Naime, predvidljiva rutina stimulira mozak na proizvodnju endorfina u neprekinutom tijeku, a taj hormon pomaže da se opuste arterije u mozgu i podigne prag boli.

Ako imate problema s menstrualnim grčevima, osjećat ćete se puno bolje ako uzimate  antiupalne lijekove prije nego što su zapravo potrebni
IVF pokušajte vikendom

Mnogi se parovi bore s neplodnošću, a mnoge se žene sada okreću na oplodnji in vitro (IVF), kako bi zanijele. Ključni je korak u procesu IVF kada se embriji prebacuju u maternicu tvoje, no nova studija otkriva kako će vjerojatnost trudnoće dva puta veća izvede li se taj postupak vikendom. Nije još jasno zašto je IVF uspješni vikendom, ali dio razloga može ležati u činjenici da su klinike tiše i mirnije vikendom što dramatično smanjuje iscrpljujući hormona stresa.

Provjerite kalendar prije nego što zakažete papa-test

Rak grlića maternice, bolesti koja je nekada jedan od najčešćih ubojica žena, može biti gotovo 100 posto izlječiv ako je dijagnosticiran u ranoj fazi. Papa-testom se mogu utvrditi sumnjive promjene na stanicama čak i pet godina prije nego što se pretvore u karcinom. Liječnici sugeriraju da zakažete papa-test 12 do 14 dana nakon početka zadnje menstruacije kako biste dobili najsigurniji nalaz. Tada je uzorke grlića maternice najlakše ispitati pod mikroskopom i najmanja je vjerojatnost da će sadržavati ostatke menstrualne krvi. Prije testa izbjegavajte vaginalne lijekove, dezodoranse i gelove za tuširanje, kontracepcijske pjene i gelove. Suzdržite se od seksualnih odnosa 72 sata prije testa.

Pretvorite mobitel u pomoć u kontracepciji

Gotovo polovica korisnica oralne kontracepcije ne uzima svoje dnevne doze na vrijeme. To je temeljni uzrok jedne od triju neplaniranih trudnoća! Pilule imaju niske doze estrogena, pa stanka dulja od 24 sata između pilula može dopustiti da se dogodi ovulacija. Stručnjaci savjetuju programiranje mobilnog telefona, tako da vas podsjeća da pilule uzmete u isto vrijeme svaki dan.