IZBJEGNITE IH

Koje su najčešće pogreške pri uređenju interijera?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pogeške koje se javljaju prilikom uređenja prostora u kojima provodimo vrijeme su česte i smanjuju njegovu kvalitetu i funkcionalnost. Nekoliko savjeta će vam pomoći da na jednostavan način stambeni i radni prostor učinite ugodnijim za rad i boravak

Problemi nedostatka broja stambenih kvadrata, povećanog broja članova kućanstva te navike čuvanja starih i dragih predmeta redovito dovode do nedostatka potrebne komocije u stambenom prostoru.

Problemi su shvatljivi, ali odabirom odgovarajućih komada namještaja poput ugradbenih ormara, koji zatvaraju prostor od poda do stropa, kreveta i sjedećih garnitura s integriranim spremištem možete reducirati određene komade i rasteretiti prostor.

Čest problem je neusklađenost i stilske raznolikosti komada namještaja koji će stvoriti kaos u prostoru i činiti ga neugodnim za boravak i opuštanje. Poigravanje različitim stilovima je najčešće nužda, iako se uz pomoć stručnjaka mogu organizirati doista efektni i originalni interijeri sačinjeni od mješavine različitih stilova. Prostor nastojte uvijek opremiti komadima namještaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu kako bi kao cjelina činili skladnu kompoziciju.

Pravilnim rasporedom namještaja
osigurajte logične komunikacijske putove između pojedinih funkcionalnih grupa stana. Miješanjem i presijecanjem tih putova možete remetiti mir ukućanima koji spavaju, gledaju TV ili uče te ometati igru djece. Jasno odvojene grupe povećat će kvalitetu stanovanja.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Ponekad ni nijanse iste boje nisu recept za uspjeh
Previše šarenila smanjuje i dodatno opterećuje prostor. Šareni zastori, zavjese s uzorkom, šareni tepisi, garniture za sjedenje, stolnjaci - ovakvi detalji na okupu neprestano zaokupljaju pažnju i stvaraju osjećaj napetosti.

Prostor smirite upotrebom maksimalno tri boje, a šareni uzorci neka budu mješavina ovih nijansi. Prostor s ugodnim i skladnim koloritom pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje.

Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima,
ali ako je to opća karakteristika prostora, svakako će biti njegova negativna značajka. Iako su elementi šarmantnog kiča i blještavilo najavljeni kao trend, koristite ih vrlo umjereno kako biste prostor učinili elegantnim i originalnim.

Loše osvijetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Rasvjeta treba biti organizirana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretnu i ugodnu rasvjetu. Efekte u prostoru ćete postići primjenom lampi, ugradnjom indirektne rasvjete, primjenom originalnih rasvjetnih tijela u bojama itd. Centralna rasvjeta, kao jedina u prostoru, bit će jednolična i bez mogućnosti za naglaske i igre sa svjetlom.

Prostor opremite planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju, a ne samo o pojedinačnom komadu namještaja koji vas je očarao. Neka kvaliteta, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtjevima uz već poznatu izreku velikog arhitekta Miesa van der Rohea: 'Manje je više.'

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi