IZBJEGNITE IH

Koje su najčešće pogreške pri uređenju interijera?

Bionic
Reading

Pogeške koje se javljaju prilikom uređenja prostora u kojima provodimo vrijeme su česte i smanjuju njegovu kvalitetu i funkcionalnost. Nekoliko savjeta će vam pomoći da na jednostavan način stambeni i radni prostor učinite ugodnijim za rad i boravak

Problemi nedostatka broja stambenih kvadrata, povećanog broja članova kućanstva te navike čuvanja starih i dragih predmeta redovito dovode do nedostatka potrebne komocije u stambenom prostoru.

Problemi su shvatljivi, ali odabirom odgovarajućih komada namještaja poput ugradbenih ormara, koji zatvaraju prostor od poda do stropa, kreveta i sjedećih garnitura s integriranim spremištem možete reducirati određene komade i rasteretiti prostor.

Čest problem je neusklađenost i stilske raznolikosti komada namještaja koji će stvoriti kaos u prostoru i činiti ga neugodnim za boravak i opuštanje. Poigravanje različitim stilovima je najčešće nužda, iako se uz pomoć stručnjaka mogu organizirati doista efektni i originalni interijeri sačinjeni od mješavine različitih stilova. Prostor nastojte uvijek opremiti komadima namještaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu kako bi kao cjelina činili skladnu kompoziciju.

Pravilnim rasporedom namještaja
osigurajte logične komunikacijske putove između pojedinih funkcionalnih grupa stana. Miješanjem i presijecanjem tih putova možete remetiti mir ukućanima koji spavaju, gledaju TV ili uče te ometati igru djece. Jasno odvojene grupe povećat će kvalitetu stanovanja.


Ponekad ni nijanse iste boje nisu recept za uspjeh
Previše šarenila smanjuje i dodatno opterećuje prostor. Šareni zastori, zavjese s uzorkom, šareni tepisi, garniture za sjedenje, stolnjaci - ovakvi detalji na okupu neprestano zaokupljaju pažnju i stvaraju osjećaj napetosti.

Prostor smirite upotrebom maksimalno tri boje, a šareni uzorci neka budu mješavina ovih nijansi. Prostor s ugodnim i skladnim koloritom pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje.

Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima,
ali ako je to opća karakteristika prostora, svakako će biti njegova negativna značajka. Iako su elementi šarmantnog kiča i blještavilo najavljeni kao trend, koristite ih vrlo umjereno kako biste prostor učinili elegantnim i originalnim.

Loše osvijetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Rasvjeta treba biti organizirana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretnu i ugodnu rasvjetu. Efekte u prostoru ćete postići primjenom lampi, ugradnjom indirektne rasvjete, primjenom originalnih rasvjetnih tijela u bojama itd. Centralna rasvjeta, kao jedina u prostoru, bit će jednolična i bez mogućnosti za naglaske i igre sa svjetlom.

Prostor opremite planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju, a ne samo o pojedinačnom komadu namještaja koji vas je očarao. Neka kvaliteta, udobnost i funkcionalnost budu sjedinjeni s estetskim zahtjevima uz već poznatu izreku velikog arhitekta Miesa van der Rohea: 'Manje je više.'

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr