ZA VITKU LINIJU

Koje salate jesti ako želite mršavjeti

18.07.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Napravite jednostavnu promjenu u svojoj prehrani – uvrstite voćnu ili povrtnu salatu na svakodnevni jelovnik i čuvajte vitku liniju

Salata uz glavno jelo i voćna salata kao međuobrok ili desert odlična je ideja da ubacite voće i povrće na svakodnevni jelovnik. I ne samo to - salate su također dobar osvježavajući obrok tijekom ljetnih, visokih temperatura.

Prehrana koja sadrži vlakna pomaže u snižavanju razine kolesterola i sprječava konstipaciju, a osjećat ćete se sitiji.

Ako često jedete zelenu salatu uz dodatak ostalog sirovog povrća, nećete imati problema s vitaminima C i E, likopenom i beta-karotenom. Također, antioksiandi štite organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Brojna su istraživanja povezala prehranu koja obiluje voćem i povrćem s nižim rizikom od bolesti, posebno raka. Pritom posebno dobru 'zaštitnu' ulogu imaju paprike, rajčice, mrkve, jabuke, šljive i jagode.

Ako želite skinuti suvišne kilograme, obrok započnite zelenom salatom. Studije su pokazale kako vas započinjanje obroka niskokaloričnim jelom brže zasititi i smanjiti ukupan unos kalorija.

Evo prijedloga za salatu s piletinom koji je za Ordinaciju.hr složila Ana Surać

Za salatu:

pola korabice
jedna rajčica
jedan svježi krastavac
jedna paprika
jedan pileći file (manji)
bademi – jedna mala šalica
sezam
rotkvica
salata kristalka – 15-ak listova
naranča
jedan žumanjak

Za umak:
sol, papar
svježi timijan
1 dcl jogurta
pola žličice senfa
malo narančina soka ili jabučnog octa – po želji
maslinovo ulje

Priprema

Zelenu salatu dobro oprati, osušiti i izrezati na veličinu po želji. Blanširati rajčicu, oguliti joj koru, odstraniti koštice i narezati na kockice. Oguliti rotkvicu, krastavac i korabicu i narezati. Papriku narezati na trakice, naranču oguliti i narezati na ploškice (filete). Bademe krupno samljeti u sjeckalici ili ih narezati na krupnije komade. Piletinu začiniti s malo papra i soli, uvaljati u razmućeni žumanjak i zatim u smjesu sezama i badema.

Popržiti na ulju, pustiti da malo odstoji i zatim narezati na tanke ploške. Povrće i piletinu staviti u zdjelice i začiniti dressingom

Navedene sastojke pomiješati zajedno i preliti preko salate.

Više recepata možete pronaći na stranicama Ordincija.hr.