ROĐENI SULEJMAN, HUREM I ZEJNEP

Koja su najpopularnija dječja imena ove godine?

  • Autor: M.Š.
  • Zadnja izmjena 26.03.2013 14:48
  • Objavljeno 26.03.2013 u 14:48
djeca bebe

djeca bebe

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Među ženskim imenima ne jenjava popularnost Eme i Lane, međutim najpopularnije žensko ime ove godine je Lucija. Kod muških imena situacija je ostala gotovo nepromijenjena pa je tako Luka već treću godinu najpopularnije muško ime u Hrvatskoj

Izbor roditelja u pogledu odabira imena djece nije se značajno promijenio u odnosu na prošlu godinu, barem kada je riječ o muškim imenima. Naime, u Hrvatskoj je i dalje uvjerljivo najpopularnije ime Luka, a u stopu ga slijede Ivan i Jakov. Uz tradicionalno popularnog Marka, sve popularnije ime je i Josip, a vrlo su popularni i Filip te Ivano.

Po pitanju ženskih imena, nakon petogodišnje vladavine imena Lana, prošle godine najpopularnije žensko ime je bila Ema. No situacija je ove godine nešto drukčija pa se tako Lucija našla na prvome mjestu, a odmah iza nje su Ema i Lana.

Kao i prethodnih godina, uočava se preferencija kratkih i modernih imena, no i zamjetan porast tradicionalnih dječjih imena. Duža imena poput Krešimira, Zvonimira i Marijana polako padaju u zaborav, kao i imena koja nose bake i djedovi. Roditelji sve češće biraju unikatna i posebna imena. Tako da ženskih imena poput Nade, Marice, Branke, Jadranke i Kate gotovo da više nema.

Matični uredi diljem Hrvatske bilježe i poneka neuobičajena imena, pa su tako ove godine u Hrvatskoj rođeni dječaci po imenu Dan, Hari Lav, Kipo Lovre, Lenox, Natanael Bartolomej, Elon, Prince Noa, Sai, Tim, Vamana, Pio Josip, Haru, Bare, Kai, Kan, Lan, Lun, Nuh, Olti, Rej, Rio, Zen, Zoak i Zorba.

Najčešća ženska neuobičajena imena ove godine su pak Nia, Nea, Zoe, Zoa, Gaia, Anai, Aria, Dia, Gia, Kira, Sibel, Alta, Astra, Aura, Arelena, Astrid, Brikena, Lasta, Latica, Mei, Pavelina, Priska,Tisija i Tora.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ove godine u Hrvatskoj rođeni su Sulejman, Sultana, Hurem, Ezel, Melek, Zejnep i Erdogan

Prilikom izbora dječjega imena na pojedine roditelje utjecala je i značajna popularnost turskih sapunica. Pa su tako ove godine u Rijeci rođene djevojčice po imenu Sultana, Melek i Zejnep te dječak Erdogan. U Osijeku je pak rođena malena Hurem, a u Zagrebu Sulejman i Ezel

U Zagrebu je ove godine definitivno najpopularnije žensko ime bilo Lucija, a vrlo su popularna i Mia, Ana, Lana, Sara, Nika, Lara i Ema. No velik broj djevojčica rođenih ove godine dobio je imena kao što su Dora, Eva, Klara, Jana, Magdalena, Helena, Hana i Nina. Najpopularnije ime za dječake u Zagrebačkoj županiji i ove godine je Luka, a po popularnosti odmah iza njega nalaze se Ivan, Marko, Jakov, David, Filip, Josip, Karlo i Petar.

Veći broj roditelja iz Zagreba dječacima je ove godine nadjenuo i nešto tradicionalnija imena kao što su Nikola, Matija, Gabrijel, Marin, Ante, Stjepan, Andrija i Mislav.

Prema podacima Matičnog ureda Osijek, slično kao i prošle godine, roditelji su 2012. bili skloniji kratkim imenima, pa su tako djevojčice najčešće dobivale imena Dora, Ema, Lara, Karla, Lana, Mia, Sara, Klara, a od tradicionalnih još uvijek su popularna imena kao što su Ana, Iva i Marija.

Što se tiče imena za dječake, ipak je malo drukčije, pa je tradicija vidljivo dominirala pri njihovu odabiru. Tako su ove godine nešto češća bila imena poput Davida, Gabriela, Jakova i Josipa, a česti su i Antonio, Borna, Ivano, Karlo i Leon. Neki su roditelji bili prilično maštoviti pri odabiru pa su tako rođeni Allan, Aron, Alina, Cyara i Illani.

U Splitu su najpopularnija muška imena ove godine bila Ivan, Luka, Marko, Ante, Josip i Roko, a vrlo su popularna i tradicionalno dalmatinska imena kao što su Toni i Duje. Visoko su pozicionirani i Karlo, Petar, Jakov, Nikola, Ivano, Antonio, Matej i Gabriel.

Najpopularnija ženska imena prema podacima Matičnog ureda u Splitu su Mia, Petra, Marta, Lucija, Lana, Laura i Ana. A roditelji su nerijetko odabirali imena kao što su Iva, Sara, Klara, Ema, Gabriela, Nina i Lara. Neki su roditelji bili prilično maštoviti pri odabiru pa su tako rođene djevojčice Brikena, Gea, Lasta, Latica, Marla, Mei Pavelina, Mika te dječaci Hari Lav, Kipo Lovre, Lenox, Natanael Bartolomej, Elon, Prince Noa i Pio Josip. Podaci Matičnog ureda u Rijeci pokazuju kako su najčešća muška imena Luka, David, Jakov i Ivan, a popularni su i Karlo, Ivano, Roko, Niko, Filip, Jan i Leon.

Djevojčice su u Rijeci pak najčešće dobivale imena Lara, Nika, Ema, Lucija i Sara, a u prvih deset najpopularnijih imena nalaze se i Lana, Mia, Petra, Lea i Dora.

Pored navedenih deset najčešćih muških imena, ove godine u Rijeci su vrlo česta muška imena bila Leon, Marko, Antonio i Mihael, ali i imena Vito i Vid koja su specifična za grad Rijeku. Od tradicionalnih muških imena ove godine djeca su dobivala i imena Ante, Borna, Petar, Josip, Duje, Juraj, Šimun i Stjepan.
Osim navedenih deset najčešćih ženskih imena u Rijeci su vrlo česta bila i imena kao što su Ana, Laura, Nina, Leona, Paola, Lorena, Lena, Klara i Marta, ali i imena Vita i Vida (po zaštitniku grada Rijeke).

Od tradicionalnih ženskih imena ove godine djeca su dobivala i imena Marija, Katarina, Tonka, Cvita i Luce. Niti u Rijeci nije nedostajalo maštovitih imena pa su tako rođeni dječaci Nuh, Olti, Rej, Rio, Zen, Zoak, Haru, Bare, Kai, Kan, Lan te djevojčice Nea, Zoe, Zoa, Gaia, Anai, Aria, Dia, Gea, Kira i Sibel Bela.

Koja će dječja imena biti popularna iduće godine, teško je predvidjeti, no prema dobivenim podacima vidljivo je kako je najveći broj roditelja i dalje sklon davanju modernih i kratkih imena, dok su nešto tradicionalnija imena u posljednje vrijeme ipak sve zastupljenija, posebice kada se govori o ženskim imenima.

Međutim, popularna ženska imena Lana i Ema ove godine s trona skinulo je tradicionalno ime Lucija. Premda je kod dječaka i dalje najpopularnije ime Luka, jasno se vidi sve veći broj djece koja dobivaju ime Josip. Stoga, iako možemo samo nagađati, možda je to upravo znak da se tradicionalna polako, ali sigurno vraćaju u modu, dok se dosad strelovita popularnost unikatnih imena znatno usporava. Ipak, točnost naših prognoza moći ćemo provjeriti tek za godinu dana.

Najčešća ženska imena ove godine u Hrvatskoj:
Lucija
Ema
Lana
Mia
Lara
Ana
Petra
Eva
Sara

Iva

Najčešća muška imena ove godine u Hrvatskoj:
Luka
Ivan
Jakov
Marko
Josip
Ivano
Filip
David
Daniel
Antonio

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!