ZAŠTO SMO NEISKRENI

Koja je najgora strana nevjere?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.07.2011 08:45
  • Objavljeno 29.07.2011 u 08:00
svađa u braku muškarac žena

svađa u braku muškarac žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Čini se kako danas svi znaju sve o životima poznatih pa tako i o razvodima, koji su sve češći. Čitajući o prekidima, prevarama, lažima i greškama koje je netko učinio u vezi nesvjesno učimo o njima, ali kamo nas to vodi?

U Americi je čak do 55 posto žena i 65 posto muškaraca priznalo izvanbračnu vezu makar na jednu noć, a 90 posto se izjasnilo da je varanje u braku ili vezi nemoralno. Psihologica i stručnjakinja za veze Lisa Firestone tvrdi da je zato na svakom paru da na početku postavi pravila, a u slučaju nevjere iskreno odgovori na pitanja i odluči koji je daljnji korak. Iskrenost smatra možda najvažnijom jer malim lažima sve počinje.

'Sitne laži i izmišljanja najgora su strana nevjere, jer uništavaju život druge osobe koja živi u neznanju i nije svjesna da se njezin život mijenja', objašnjava doktorica Lisa Firestone. Dodaje da je na kraju prevarenom partneru najteži udarac spoznaja da mu se nešto tako ružno odvijalo ispred nosa.

Iako ne možemo kontrolirati privlačnost, pa čak niti osjećaj da se zaljubljujemo u neku drugu osobu, svakako možemo kontrolirati kako reagiramo na takve osjećaje i što ćemo poduzeti u vezi njih. Preostaje nam da preuzmemo odgovornost za svoje ponašanje te prije svega budemo iskreni prema partneru.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Stručnjakinja za veze Lisa Firestone podsjeća da smo odmalena učili da se ne smije lagati, ali to se brzo zaboravlja jer se ne mogu nositi s posljedicama svog ponašanja ili se na početku veze silno žele svidjeti drugoj strani. I tako počinje nošenje tereta neiskrenosti koja se poslije nadograđuje i može završiti kobno. Kada dođe do ove faze, ljubomora, nesigurnost, posesivnost i nepovjerenje mogu uništiti vezu.

Ovo se može izbjeći ako partneri vjeruju jedno drugome toliko da će reći ako su upoznali osobu koja ih je zainteresirala na bilo koji način. Tako su povezanost i povjerenje čvrsti i manja je šansa da ćete se upustiti u vanbračnu vezu.

Ako ste na rubu da započnete aferu, poricanjem da nećete povrijediti drugu stranu ako ona to ne zna pomaže vam da nastavite s nemoralnim ponašanjem. Ako pak priznajete da nešto nije u redu, da želite promjenu ili da je vrijeme za prekid, podijeliti to s partnerom najteže je, ali i jedino ispravno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi