UDOBNOST JE NA CIJENI

Kodeks odijevanja se mijenja: Je li tenisicama mjesto u politici?

19.10.2022 u 12:27

Bionic
Reading

Postoji li još uvijek kodeks odijevanja u politici? Navikli smo gledati političare u odijelima i prikladnim cipelama, ali sve češće vidimo i one koji svoje dnevne obaveze obavljaju u nešto udobnijoj obući - tenisicama

Možda nismo navikli gledati političare, a kamoli političarke u tenisicama, ali uz sve češće odobravanje ležernijih poslovnih outfita, i one su postale odabir nekih žena u politici. Nakon lockdowna i zamjene poslovnih odijela udobnim trenirkama teško je vratiti se u neudobnu obuću, pogotovo ako ima visoke potpetice.

Predsjednici Volodimir Zelenski i Emmanuel Macron slikani su u tenisicama New Balance dok je bivši američki predsjednik Barack Obama nosio Adidasov model Stan Smith.

Njihov odabir obuće podržala je Ursula von der Leyen kada je došla na sastanak s ukrajinskim predsjednikom u Kijev, obuvši i sama crne tenisice uz crne hlače i plavi sako. Ipak, moramo imati na umu to da je ukrajinski predsjednik trenutno u teškom periodu vladanja te su tenisice njegov očekivan izbor.

Britanska premijerka Liz Truss uz poslovne stajlinge nerijetko nosi bijele tenisice.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je konsternaciju kad se uoči sprovoda britanske kraljice Elizabete II pojavio u Londonu u ležernom stajlingu, kojim su dominirale tenisice New Balance. Njegova supruga Brigitte također je odabrala tenisice uz poslovni casual look - i to model s potpisom omiljene modne kuće Louis Vuitton.

  • +3
Brigitte i Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Nisu samo strani političari skloni udobnoj obući - i zagrebački gradonačelnik rado ih nosi, zbog čega je nerijetko na meti kritika modno konzervativnije publike.

Također često možemo svjedočiti kombinacijama Sandre Benčić, političarke koja rado nosi popularne starke čak i tamo gdje im nije mjesto - u Hrvatskom saboru, koji zahtijeva ipak malo konzervativniji, primjereniji dress code, mišljenja su modni kritičari.

Popularne tenisice Converse rado nosi i Kamala Harris te ih je više puta uklopila u svoj poslovni look u ležernijem tonu.

  • +6
Političari u tenisicama Izvor: Profimedia / Autor: Richard Ellis / Zuma Press / Profimedia