BRIGA ZA NEDONOŠČAD

Klub Palčići otvorio podružnicu u Dubrovniku

25.01.2012 u 13:05

Bionic
Reading

Klub roditelja nedonoščadi Palčići širi svoja krila! Nakon Zagreba i Splita, svoja vrata malim hrabrim anđelima jučer je otvorio i Dubrovnik

Naime, u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik, na odjelu pedijatrije, svečano je i najavljen službeni početak rada podružnice Dubrovnik s ciljem pružanja podrške roditeljima i malim junacima koji se od samog rođenja bore za svoj život!
Voditeljice dubrovačke podružnice, Tea Đurović i Irena Đurić istaknule su da su kao majke prijevremeno rođenog djeteta osjetile potrebu za otvaranjem podružnice u Dubrovniku.

'Na osnovu vlastitog iskustva znamo kako je doista teško prolaziti trenutke u kojima se naša djeca bore za svoj mali život. Također, želimo se staviti na raspolaganje roditeljima koji nalaze u sličnoj situaciji i nedoumici', dodale su. Pozvali su i vlasti grada Dubrovnika da prepoznaju i podrže rad novootvorene podružnice te da im omoguće adekvatan prostor koji bi omogućio nesmetano djelovanje.

Predsjednica Udruge Željka Vučko osvrnula se pak na prve korake same Udruge te je zahvalila voditeljicama podružnice Dubrovnik, bez čijeg truda i rada, širenje mreže Udruge ne bi bilo moguće. Kao i splitska, dubrovačka podružnica ima educiranog fizioterapeuta koji po odlasku djeteta iz rodilišta dolazi u kućni posjet kako bi roditeljima pokazao osnove postupanja s prijevremeno rođenim djetetom, s obzirom na to da je rok do prvog naručenog specijalističkog termina vrlo dug te se izgubljeno vrijeme teško nadoknađuje.

Klub roditelja nedonoščadi Palčići osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko pet posto. Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji je vrlo niska. Osnivanjem Kluba roditelja nastojimo povećati osjetljivost društva i prilagoditi zakonodavstvo potrebama prijevremeno rođene i bolesne djece.