9-5 i 9-3

Kineski BAIC kupio intelektualo vlasništvo za Saabove modele

14.12.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Kineski Beijing Automotive Industry Holding Corp (BAIC) u ponedjeljak je izvijestio da je kupio dio imovine švedskog Saaba koji je u vlasništvu američkog General Motorsa

Prema sporazumu, državni BAIC preuzet će intelektualno vlasništvo za platforme Saabovih modela 9-5 i 9-3 i dio opreme za proizvodnju tih modela.

'Ova je transakcija prekretnica u suradnji BAIC-a i Saaba a postavlja i dobre temelje za istraživanje mogućnosti za suradnju u budućnosti u kojoj će obje strane biti na dobitku', objavili su iz BAIC-a.

Saab će BAIC-u pomoći i pri usvajanju kupljenih tehnologija, koje će kineska tvrtka koristiti i pri proizvodnji vlastitih modela.

Četvrti po veličini kineski proizvođač automobila pridružio se tako grupi Geely Automotive i drugim kineskim tvrtkama u utrci za kupovinu zapadnih brandova. Kinezi pritom koriste povoljne uvjete koje im je osigurao pad gospodarskih aktivnosti u svijetu.

U priopćenju BAIC nije izvijestio o pojedinostima sporazuma. Prošlog su tjedna izvori obavijestili Reuters da je Bank of China BAIC-u odobrio kreditnu liniju u visini 20 milijardi jena (2,93 milijarde dolara).