MUŠKO ZDRAVLJE

Kestenijadom promovirali borbu protiv raka prostate

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 24.10.2009 18:42
  • Objavljeno 24.10.2009 u 18:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Da bi se osvijestila javnost, pogotovo muška populacija, na važnost preventivnih pregleda i liječenja prostate, tijekom subote na središnjem varaždinskom trgu održao se drugi po redu Dan kestena

'Ovo je jedinstvena manifestacija u nas, koju smo lani pokrenuli po uzoru na svima nam dobro poznati Dan narcisa. Vrijeme je da se muškarci prestanu sramiti te da se po uzoru na žene otvoreno zalažu i bore za svoje zdravlje. Naše druženje, tijekom kojeg prodajemo pečene kestene i slastice, dobilo je ime po jesenskom plodu jer je kestenjača izvorni hrvatski naziv za prostatu', objasnio je Željko Čengić, predsjednik Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate, koja je organizator događanja.

Josip Grdjan

Josip Grdjan

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uz članove ove udruge, koja je prva takve vrste u našoj zemlji, u prodaju kestena i bogati popratni glazbeni program uključili su se Neno Belan i sastav Fiumens, Charlie i Tequila band, Jaques Houdek Žanamari Lalić Kvartet Varaždin, Marija i Ivana Husar, Vlatka Grkalić, imitator Denis Bašić te voditelji Trpimir Vicković i Saša Grabarić

'Više od novca koji ćemo prikupiti prodajom kestena važno je da skrenemo pozornost na oboljenja prostate, osobito rak koji u našoj zemlji po incidenciji dijeli drugo mjesto zajedno s karcinomima debelog crijeva, odnosno odmah iza raka pluća. Štoviše, zadnjih godina vidljiva je tendencija rasta oboljelih od raka prostate, pa ako bi se uveli opći preventivni pregledi, vjerojatno bi došao na prvo mjesto, kao što je to slučaj u nekim europskim zemljama i SAD-u', upozorio je dr. med. Damir Štajcar, urolog varaždinske Opće bolnice i pokretač manifestacije Dan kestena.

U petom desetljeću života, kako dodaje, probleme s prostatom osjeća polovica muške populacije. Međutim, svega pet posto javlja se liječniku, iako im to može olakšati život, a nekima i spasiti.

'Poseban je problem što se rak prostate javlja kod sve mlađe populacije, kojoj je osim zdravlja važna i kvaliteta života, a u ovom slučaju mokrenje i potencija. To je moguće osigurati samo ako se karcinom prostate otkrije u ranoj fazi.

Zbog toga se, po uzoru na mamografiju, zalažemo i promoviramo preventivne preglede muške spolne žlijezde koji su jednostavni, a znatno doprinose većem izlječenju i smanjivanju troškova liječenja', ističe dr. Štajcar, naglašavajući da veliku potporu aktivnostima Udruge za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate daje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi