SMANJENA RAZINA ŽENSKIH HORMONA

Karijeristice imaju manje šansi da zatrudne

14.04.2009 u 10:17

Bionic
Reading

Pretjerano ambiciozne žene imaju smanjene mogućnosti za rađanje djece, jer je kod njih primijećena manja razina hormona estrogena nužnog za začeće, dok im je povećana razina androgenih ili muških hormona, upozoravaju znanstvenici

Istraživanja su pokazala da karijeristice imaju uglavnom mršaviju figuru, koja ukazuje na visoke razine androgenih ili muških hormona, dok im je smanjena razina estrogena, ženskog hormona koji igra ključnu ulogu u začeću.

Profesorica Elisabeth Cashdan sa Sveučilišta Utah otkrila je da stres povezan s visoko odgovornim poslovima kod žena uzrokuje neravnotežu hormona, što pak rezultira smanjivanjem razina estrogena, a povećava se razina androgenih hormona, pa tako i testosterona, koji je usko povezan sa snagom i kompetitivnošću. Za razliku od mršavijih tipova žena, žene s oblinama imaju višu razinu estrogena. Njezino istraživanje objavljeno u časopisu Current Anthropology pokazalo je da je ženski omjer struka i bokova usko povezan s ravnotežom hormona, a poznato je da ravnoteža hormona ima direktan utjecaj na plodnost.

Prisutnost androgenih hormona očituje se u manjem omjeru struka i bokova, koji je, upozorava prof. Cashdan, nepovoljan za začeće, a utječe i na žensku privlačnost suprotnom spolu. Omjer struka i bokova dobiva se dijeljenjem opsega ženina struka s opsegom bokova. Što je dobivena brojka manja, veće su proporcije između struka i bokova, pa figura više nalikuje onoj pješčanog sata. Žene poput Marilyn Monroe imaju uzak struk i šire bokove, a omjer u tom slučaju iznosi oko 0,7, što znači da njihov struk čini 70 posto opsega bokova. Kod androgenih figura kakvu ima glumica Keira Knightley omjer je 0,8 ili veći.

Dr. Martin Tovee sa Sveučilišta Newcastle kaže da novo istraživanje sa Sveučilišta Utah samo podupire dosadašnja saznanja: 'Znamo da kad žena pretjerano vježba ili se opsesivno pridržava dijete njena razina estrogena opada i ona postaje manje plodna. Jednako tako i pretjeran rad može utjecati na plodnost'.

Ovo nije prvo istraživanje koje povezuje ženski oblik tijela i plodnost, a prije pet godina istraživanje u časopisu Proceedings Of The Royal Society pokazalo je da je reproduktivni hormon estradiol viši za 30 posto kod žena s figurom pješčanog sata. Zbog toga one imaju tri puta veću šansu da ostanu u drugom stanju.