JEFTINI LETOVI

Kamo otputovati za malo novaca?

22.02.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Približavanjem toplijih dana zrakoplovne kompanije otvaraju sezonu proljetnih popusta zahvaljujući kojima se za mali novac može otputovati na mnoga zanimljiva europska mjesta

Procvat jeftinih avionskih linija, koje posljednjih deset godina lete i do hrvatskih odredišta, promijenio je način života i zabave u Europi – mladi su vikende i godišnje odmore sve češće počeli provoditi u drugim zemljama, dok su se imućniji znali odlučiti i na kupovinu vikendica u inozemstvu.

Većina sezonskih sniženja koja počinju od veljače i traju do kraja proljeća, s izuzetkom uskrsnih blagdana, uglavnom se odnosi na cijene karata bez aerodromskih pristojbi i dodatnih troškova za prtljagu, no ponekad su i one uključene u akciju.

Tijekom proljeća, ljeta i jeseni prema Hrvatskoj leti mnogo niskotarifnih zrakoplovnih kompanija, koje naše gradove spajaju s osamdesetak europskih destinacija.

Osim u Zagreb, low cost kompanije slijeću u Split, Rijeku, Pulu, Zadar, Dubrovnik i Osijek. Nažalost, većina letova za primorske gradove aktualna je samo od svibnja do listopada, dok se cijele godine može putovati u London i veće njemačke gradove. Ipak, s malo kombiniranja i s tih se aerodroma po povoljnijoj cijeni mogu pronaći letovi do gotovo svih europskih metropola.

Ovogodišnji noviteti

Najveći europski low budget prijevoznik, irski Ryanair, najavio je da će Zadar od ove godine biti njegova 54. baza, što podrazumijeva veći broj avionskih linija, pa time i putnika.

Među novim linijama najavljene su one za Dublin, poljski Wroclaw, engleski Liverpool, norveški Göteborg i Haugesund te Pariz. Sve bi sezonske linije trebale krenuti početkom travnja i letjele bi dva puta tjedno. Prošle su sezone zrakoplovi te irske kompanije počeli povezivati Zadar i zračnu luku Billund koja se nalazi u blizini poznatog Legolanda u Danskoj te Zadar i Marseille, drugi najveći francuski grad.

Ryanair tijekom ljetne sezone leti još iz Osijeka i Rijeke, a u prošloj je sezoni kao novost uveo let od Pule do zračne luke Oslo-Rygge. To je bila prva linija iz Pule prema Skandinaviji, nakon zračne luke Bruxelles-Charleroi, Frankfurt-Hahn i London-Stansted.

Zadar bi od lipnja do rujna 2013. svake bi subote trebao biti izravno povezan i s Moskvom. Prijevoznik S7 Airlines najavio je tjedni let do moskovske zračne luke Domodedovo.

S uvođenjem novih letove prema Hrvatskoj ove je godine nastavio i skandinavski SAS. Iako je u 2012. uveo pet novih linija, SAS je najavio da će od 2013. Pulu povezivati s Kopenhagenom, Oslom i Stockholmom, Split s Trondheimom i Dubrovnik s Bergenom.

SAS je 25. ožujka prošle godine počeo povezivati Stockholm i Dubrovnik s dva do tri leta tjedno, Kopenhagen i Split od 31. ožujka s jednim do tri leta tjedno, a Bergen i Stavangar bili su povezani sa Splitom jedanput tjedno, od 25. lipnja. S Dubrovnikom je od 4. srpnja dva puta tjedno bio povezan i Kopenhagen.


Osim SAS-a, sa sjevera Europe, točnije iz Helsinkija prema Dubrovniku, letio je i finski nacionalni avioprijevoznik Finnair. To je prva redovna linija koju je Finnair otvorio u Hrvatskoj.
Prema Dubrovniku je od početka lipnja do početka listopada svake subote letjeti i Jet2 na liniji prema Newcastleu, što je bila peta linija tog britanskog prijevoznika do samog juga Hrvatske. Od ove godine pokreću i let između Dubrovnika i Edinburgha koji bi trebao kretati dva puta tjedno od 28. travnja 2013.

I britanski EasyJet, nakon već sedam postojećih linija prema Dubrovniku, počeo je taj grad povezivati s glavnim španjolskim gradom Madridom. Od svibnja 2013. Easy Jet će izravno dva puta tjedno povezati Dubrovnik s glavnim škotskim gradom Edinburghom, a od 6. srpnja do 31. kolovoza 2013. i s trećim najvećim francuskim gradom Lyonom, dva puta tjedno.

Njemački Germanwings, koji je prvi uveo više veza za Hrvatsku, najavio je dvije nove sezonske linije koje će Hamburg od 6. travnja 2013. povezivati sa Splitom, a od 5. svibnja jednom tjedno i s Dubrovnikom. Prošle je godine ta tvrtka prema Splitu i Dubrovniku proširila ponudu letova iz Stuttgarta, a prvi je put uvela i vlastitu liniju prema pulskom aerodromu, povezujući ga s bavarskom metropolom Muenchenom jednom tjedno.

Poljski prijevoznik Eurolot najavio je uvođenje čak 11 linija koji će Dubrovnik, Rijeku, Split i Zadar povezivati s Gdanjskom, a od lipnja će airBaltic povezivati Rigu i Rijeku.