SAVRŠENI BLAGDANI

Kakvo drvce odabrati za Božić

19.12.2012 u 10:07

Bionic
Reading

Božićni blagdani su pred vratima, a ako imate prošlogodišnje ukrase, ipak trebate odabrati drvce. Evo nekoliko savjeta kako ga odabrati i kako da božićna jelka bude lijepa cijele blagdane

U svim većim trgovačkim centrima i trgovinama imate velik izbor umjetnih jelki različitih visina, a njihova je prednost što ih možete koristiti godinama te nema otpadanja iglica. Uz klasičnu zelenu boju, pronaći ćete primjerice i bijelu jelku, a zgodno je što se kod nekih grančice mogu savijati i slagati po osobnom ukusu. Također možete birati gustoću grana po želji.

Drvce u tegli kasnije možete zasaditi

Prirodne jelke najbolje je imati u velikoj posudi sa zemljom jer će dulje trajati, a iglice neće opadati. No ako ju poslije nemate gdje zasaditi, preostaje vam jelka na stalku.

Plemenita jela spada među najkvalitetnija drvca jer njene iglice tupih vrhova najmanje otpadaju. Uz nju su preporučljive i kavkaska jela te plava smreka Glauca čije se iglice također dosta dobro drže na granama.

Obična smreka kod nas je ipak najzastupljenija zbog pristupačne cijene, ali u tom se slučaju pripremite na jače otpadanje iglica i čišćenje kao i kod običnog bora.

Kod nas je također popularna i srebrna smreka zbog lijepih plavičastih iglica i gustih grančica, ali je njena cijena viša od obične smreke.

Kod kupnje rezane jelke pogledajte mjesto reza jer njegova svijetla boja ukazuje da je svježe, a još jedan trik je da rukom prođete po iglicama koje bi se trebale odmah vratiti u prvobitan položaj.

Raspored grana i gustoća su osobni izbor, ali ipak ga dobro razgledajte sa svih strana da ne biste ostali razočarani kada ga okitite. Odaberite stalak u koji možete točiti vodu jer će se inače drvce prije sasušiti, a iglice otpasti. U vodu možete dodati i malo glicerina jer će drvcu produžiti vijek trajanja.

Kada jelku donesete kući, nemojte ju odmah staviti u toplu prostoriju, već u neki negrijani prostor da se prilagodi. Zbog promjene temperature drvce bi moglo doživjeti neku vrstu šoka, što će rezultirati otpadanjem iglica. Bez obzira kada ćete ga okititi, do tog dana mora biti postavljeno uspravno i u vodi.

Ako možete, odrežite malo drvca dolje gdje je odsječeno jer će tako bolje upijati vodu. U vrijeme blagdana ga redovno prskajte vodom i probajte ga staviti što dalje od izvora topline poput radijatora.