NOVITETI IZ BOLOGNE

Kakve su keramičke pločice u trendu?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na međunarodnom sajmu keramičkih pločica i kupaonske opreme Cersaie održanom u Bologni predstavljeni su najnoviji trendovi u dizajnu keramičkih pločica. Kada se govori o ovim trendovima, potrebno je naglasiti da prate trendove u uređenju interijera kako bojama tako i materijalima tj. njihovim vjernim imitacijama u površinskoj strukturi i teksturi keramičkih pločica

Trendovi na prvo mjesto postavljaju prirodne ugođaje i materijale, pa su pravi hit keramičke pločice koje imitiraju drvo i kamen. Osim imitacija ovih prirodnih materijala, popularna je i imitacija betona

Trendovske boje keramičkih pločica su kivi zelena, narančasta, smeđa, krem, nijanse sive, ljubičaste, plave. Osim jednobojnih pločica, ističu se one naglašenih cvjetnih motiva i kolorita, koje se zbog dominantnosti postavljaju samo na manje površinske zone ili kao bordure po opsegu zidova.

Na sajmu je najnoviju kolekciju predstavila i hrvatska tvrtka, jedini domaći proizvođač keramičkih pločica – Keramika Modus. Surađuju s talijanskom tvrtkom Gamma Due, koja je kupila ekskluzivno pravo za proizvodnju linije keramičkih pločica Hello Kitty. Ova dosjetljiva ideja već je rezultirala plodom, jer postoji veliki interes za ove pločice, koje su izvedene u različitim oblicima i bojama, pa su prikladne za kupaonice i za djecu i za odrasle. Posebna kolekcija pločica izrađena je u crnoj boji sa Swarovski kristalima.

Vječno trendovski je mozaik, koji se pojavljuje u različitim izvedbama: mat, sjajnim, luksuznim, decentnim...Mozaik je popularan na zidovima kuhinja i kupaonica, ali se u svojim umjetničkim formama, kao dio aktualnog trenda, pojavljuje i na zidovima blagovaonica, dnevnih boravaka te svih ostalih prostora, koje će poput umjetničke slike ukrasiti svojom pojavom.

Crno-bijele kombinacije su vječne, pa su tako zauzele svoje mjesto i na prezentaciji ovogodišnjeg sajma u Bologni. Kontrastno slaganje pločica po sistemu šahovskog polja ili drugim sistemima, uvijek je efektno i atraktivno, a pogotovo na većim površinama gdje do punog izražaja dolazi sraz crnih i bijelih keramičkih pločica.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osim glatkih površina, izuzetno su popularne reljefne strukture. Iako nešto teže za održavanje u kuhinjama ili kupaonicama, njihovom estetskom dojmu neobično je teško odoljeti. Ako ovakvu strukturu vidite kao problem zbog održavanja, postavite ih barem u gornjim zonama kako biste oplemenili i dinamizirali glatku površinu zida obloženog keramičkim pločicama.

Osim za oblaganje zidova i podova, keramičke pločice prikazane su i kao sastavni materijal u izradi namještaja, kako kupaonskog ili kuhinjskog, tako i onoga za ostale prostorije. Keramičke pločice se počinju tretirati kao tapete te svoje mjesto nalaze u ambijentu svih prostorija u domu. Ovisno o boji, površinskoj strukturi ili imitaciji prirodnih materijala, stvaraju tople prostorne ugođaje iako se svrstavaju u hladne materijale.

Vrlo je popularan i 'fotografski' otisak na keramičkim pločicama. On se pojavljuje kao cvjetni, životinjski, s prikazom poznatih građevina ili ljudi. Ovakve postavke na zidovima kuhinja, kupaonica i ostalih prostorija stvaraju vrlo dojmljive efekte.

Što se tiče formata pločica, trendovi ostavljaju veliku slobodu, ali u prvi red postavljaju longitudinalnost kod zidnih pločica i velike formate kod podnih

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi