KORISNI PRIJEDLOZI

Kako urediti podrum?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako živite u višestambenoj zgradi ili vlastitoj kući i imate podrum, najvjerojatnije ga koristite kao spremište suvišnih stvari, za koje više nema mjesta u domu. Ovaj dragocjeni prostor najčešće ima funkciju spremišta, ali osim toga se može iskoristiti za mnoge druge aktivnosti i obogatiti stambeni prostor
interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Podrumski prostor možete urediti u prostor za zabavu

Podrumski prostori uglavnom nisu ugodni za dulji boravak, jer nemaju prirodnu svjetlost, a učestalo se pojavljuju i problemi s vlagom u starijim objektima. Probleme s vlagom teško je sanirati osim zahvatom detaljnije adaptacije ili rekonstrukcije samih temelja, a manji problemi mogu se eliminirati uređajima, koji odvlažuju prostor i stvaraju povoljne mikroklimatske uvjete.

Podrumi u višestambenim zgradama zajedničko su vlasništvo svih stanara i kao takvi bi se trebali prenamijeniti zajedničkom odlukom na opću korist svih stanara. O namjeni podruma stanari obiteljskih kuća donose odluke unutar vlastite obitelji. Kako bismo vam olakšali odabir buduće namjene  podruma, dajemo nekoliko korisnih prijedloga koji će vam sigurno pomoći u ovoj dilemi.

Podrum prenamijenite u aktivan prostor za korištenje i boravak ako u njemu možete

osigurati povoljne mikroklimatske uvjete (prirodna ventilacija prostora, optimalna vlažnost zraka). Neki podrumski prostori imaju prozore postavljene na visoke parapete koji omogućavaju prodor dnevne svjetlosti te tako proširuju moguće aktivnosti. Ako imate podrum s osiguranom dnevnom svjetlošću, možete ga iskoristiti i kao radni prostor koji ne možete smjestiti u postojeći stambeni. Radni prostor postaje nužan u svakom kućanstvu, pa će podrum u funkciji radnog prostora riješiti njegov smještaj.

Podrumski prostor možete urediti u prostor za zabavu. Ukoliko ga namjenjujete isključivo djeci, uredite ga kao igraonicu s toplim podovima, dobrom rasvjetom, živahnim bojama na zidovima, čajnom kuhinjom, (obično je negdje u blizini priključak za vodu) te svim rekvizitima potrebnim za igranje. Ako se prostor uređuje za zabavu mladih i odraslih, obavezno je osigurati dovod struje za priključak audio/video uređaja, instrumenata, dodatne rasvjete s efektima, hladnjaka s napicima. U poseban dio smjestite klub garnituru, fotelje ili stolice za mogućnost sjedenja, a efektan bi bio i 'šank' s rasvjetom koji bi upotpunio efekt ugođaja u caffe baru. U svrhu zabave, možete urediti i konobu koja će biti idealno mjesto za druženje i degustiranje specijaliteta. U tom slučaju postavite stol za osam do 10 osoba.

Podrum možete iskoristiti i za uređenje hobi prostora. S obzirom na različite vrste slobodnih aktivnosti, poput slikanja, modeliranja, izrade fotografija, izrade nakita i drugih ukrasa, plesa, sviranja instrumenata, treniranja, spa prostora itd., različite su i mogućnosti uređenja podrumskog prostora. S obzirom na to da je podrum na određeni način odvojen od ostalog stambenog prostora, idealan je baš za hobi prostor kako bi osigurao potrebnu izolaciju korisnicima tog prostora, odnosno mir ostalim ukućanima.

Podrum je dragocjen prostor koji treba iskoristiti na više kvalitetnih načina. Iako uređenje podrumskog prostora zahtijeva veća ili manja financijska izdvajanja, u konačnici će pridonijeti kvaliteti stanovanja i biti od koristi svim stanarima.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!