I TO SE MOŽE

Kako u nekoliko koraka povećati samopouzdanje

19.02.2009 u 08:34

Bionic
Reading

Nemate samopouzdanja i ne vjerujete u sebe? Divite se ljudima koji ne odaju strah, bore se za svoje ciljeve i koji se zauzimaju za sebe? Mislite da vi nikada nećete biti tako samopouzdani i samouvjereni? Ništa nije nedostižno!

Uvijek možete raditi na sebi i poboljšati svoju percepciju samoga sebe i svojih mogućnosti. Evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

Radite na svojim komunikacijskim sposobnostima
Ako budete radili na svojim komunikacijskim vještinama, osjećat ćete se ugodnije u svim socijalnim situacijama. Za početak vježbajte kako zadržati kontakt očima, kako slušati i postavljati pitanja. Na samopouzdanje će pozitivno utjecati i dobar odnos drugih ljudi prema vama.

Postavite ciljeve
Lakše ćete izgraditi samopouzdanje ako zacrtate koji su vaši ciljevi, bilo da želite održati odličnu prezentaciju na poslovnom sastanku ili voditi opušten razgovor s djevojkom koja vam se sviđa. Razradite plan kako to postići i radite na njemu.

Uključite se u razne aktivnosti
Posvetite se nekom projektu na poslu, učlanite se u neki klub, upišite neki tečaj ili seminar. Nova iskustva proširit će vaše vidike i dati vam novi vjetar u leđa. Samopouzdanje će vam sigurno narasti.

Vizualizirajte svoj uspjeh i pozitivnu sliku o sebi
Ono si što misliš. Nastojite sebe gledati kao pozitivnu i samopouzdanu osobu. Samo recite sebi da to možete i da ćete uspjeti. Nemojte dozvoliti da vas preplave negativne misli i blokiraju vaš napredak.

Idite malim koracima
Nemojte postavljati prevelike ciljeve. Za početak recite sebi da ćete se više smijati, da ćete se srdačno rukovati sa svima koje vidite, da ćete na idućem poslovnom sastanku reći svoje mišljenje i svoju viziju rješenja problema.

Vježbajte kako izgledati samopouzdano


Vježbajte samopouzdani stav
Možda se ne osjećate kao najsamouvjerenija osoba, no zauzmite takav stav. Nitko ne mora znati da dršćete ispod svoje samopouzdane fasade. Vježbanje takvog stava će vas polako dovesti do pravog samopouzdanja.

Iskušajte nove stvari
Nova iskustva pomažu vam da rastete kao osoba. Ne mora to biti skakanje padobranom, ali novi hobi dobra je ideja. Razvit ćete nove vještine i bit ćete puno samouvjereniji.

Budite sretni sami sa sobom
Pozitivan stav prema sebi ključ je samopouzdanja. Nastojite biti zadovoljni svojim izgledom i karakteristikama koje ne možete promijeniti.

Steći samopouzdanje zahtjevan je i dugotrajan posao, no nije ga nemoguće ostvariti. Idite korak po korak i radite na sebi.