'DJECA SU NAJVAŽNIJI POSAO'

Kako tvrtke mogu uključiti prava djece u poslovanje

04.11.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Nova inicijativa za društveno odgovorno poslovanje usmjerena dobrobiti i poštivanju prava djece predstavljena je pod nazivom 'Djeca su naš najvažniji posao'

Inicijativa je nastala nakon brojnih konzultacija s tvrtkama širom svijeta, a cilj joj je podržati poduzeća svih veličina u integraciji dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

Istoimeni Vodič za tvrtke donosi različite kontekste i načine na koje tvrtke mogu integrirati prava djece u svoje poslovanje. U Hrvatskoj su nositelji inicijative Hrvatska udruga poslodavaca, Global Compact Hrvatska i UNICEF. Priručnik po prvi puta u Hrvatskoj donosi korisne savjete i primjere praksi o društveno odgovornom poslovanju u odnosu na djecu.

Tom je prigodom potpisan i Sporazum o suradnji između HUP-a i UNICEF-a koji regulira područja zajedničkog djelovanja za dobrobit djece u poslovnom sektoru.

Na predstavljanju inicijative govorili su predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković.

Đurđica Ivković je ovim putem pozvala sve tvrtke, ali i poslovne lidere da slijedeći nalaze ekonomskih istraživanja o isplativosti i konkurentnosti ulažu u rani razvoj najranjivijih skupina djece. Podsjetila je kako je poštivanje dječjih prava ključno u izgradnji inkluzivnog društva zdravih i dobro obrazovanih građana, što je pretpostavka stabilnog i prosperitetnog poslovnog okruženja.

'Zajedno s Vladom i nevladinim sektorom treba raditi na tome da djeci osiguramo sigurno i što je moguće sretnije djetinjstvo. Naša je uloga velika, a dužnost iznimno važna da tim malim ljudima, na kojima svijet ostaje, on bude poticajno i sigurno mjesto gdje će rasti i stvarati, graditi, otkrivati i nastaviti tamo gdje smo mi stali', rekao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić.

Načela o dječjim pravima i poslovanju, kao i vodiči za njihovo provođenje, predstavljeni su u više od 25 zemalja u svijetu

Nakon predstavljanja priručnika, predstavnici poslovnog sektora sudjelovali su u radionici kojoj je cilj prikupljanjem domaćih iskustava, ali i potreba u dijelu vođenja društveno odgovornog poslovanja usmjerenog djeci i njihovim pravima.