TRIKOVI KOJI PALE

Kako svaki dan potrošiti sto kalorija više?

22.02.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Ponekad se doista teško natjerati na redovito vježbanje, međutim vježbanje uopće ne mora biti tako teško, a često je dovoljno svega nekoliko minuta. Naime, svaki dan možete sagorjeti 100 kalorija više ukoliko se poslužite ovim jednostavnim trikovima koji ne zahtijevaju previše vremena

1. Umjesto trčanja ili vožnje bicikla ustaljenim tempom, za bolji rezultat dodajte nekoliko intervala s visokim intenzitetom te s razdobljima odmora. Stoga, ako trčite ili vozite bicikl 30 minuta, dodajte barem 30 sekundi ubrzanog tempa. 'Takav tempo ubrzat će rad srca te će tijelo sagorijevati više kalorija', savjetuje David Kirsch, osobni trener i wellness stručnjak iz New Yorka.

2. Nemojte stalno izvoditi iste vježbe, mijenjate ih i isprobajte nešto novo. 'Nekoliko puta tjedno povećajte trajanje i intenzitet kardio vježbi. Ukoliko obično vježbate 30 minuta, dva puta tjedno vježbanje produljite na 45 minuta. Ukoliko vježbate na spravi na intenzitetu tri, pojačate na intenzitet pet', savjetuje David Kirsch, a piše Refinery29

3. 'Kada ste na traci za trčanje, napravite 30-20-10 intervalni ciklus kako biste ubrzali metabolizam i spalili 100 kalorija u svega 10 minuta. Kao prvo, zagrijte se u dvije minute trčeći umjerenim tempom, zatim džogirajte 30 sekundi, onda 20 sekundi trčite i nakon toga 10 sekundi žestoko sprintajte. Cijeli proces ponovite šest do osam puta te se zatim odmorite lagano trčeći dvije minute', kaže Kristin McGee, instruktorica joge i pilatesa.

4. Promijenite vrstu kardio vježbi. Ukoliko uvijek vježbate na traci za trčanje, zamijenite ih steperom ili pak spravom za veslanje. 'Sprava za veslanje jedan je od najboljih sprava za ubrzavanje rada srca. Započnite veslajući u duljini od 500 metara, zatim nakon nekog vremena povećajte za 250 metara i tako svaki tjedan po malo povećavajte broj izvođenja', savjetuje David Kirsch.

5. Preskačite uže. Možda će vam se ova vježba učiniti poput dječje igre, no zapravo je odličan način da spalite hrpu kalorija u kratkom vremenskom roku. 'Konopac je odličan način da se dovedete u formu. Samo 15 minuta preskakanja užeta sagorjet će 100 kalorija – nikada lakše', kaže David Kirsch.

6. Počnite vježbati odmah ujutro, čim se probudite. 'Prije nego što izađete iz kuće napravite nekoliko čučnjeva raširenih nogu i ruku položenih na struk, podizanja utega iz uspravnog položaja, boksanja laganim utezima te nekoliko sklekova. Svaku vježbu ponovite 15 do 30 puta', savjetuje David Kirsch.

7. 'Kada ste u teretani, svakako napravite vježbe istezanja snažnim tempom u trajanju od 15 minuta. To će pomoći da sagorite dodatnih 100 kalorija', savjetuje Ramona Braganza, osobna trenerica.

8. 'Svaki dan na poslu ustanite od radnoga stola te prošećite po uredu ili pak hodajte po stepenicama. 'Potrudite se svakih sat vremena stajati barem desetak minuta', kaže David Kirsch.

9. Pripazite štopakirate u putnu torbu. 'Svaki puta kada se pakirate za put, ubacite i tenisice. Naime, ukoliko ih ponesete, velike šanse su da ćete ih i koristiti. Svaki dan odvojite barem 30 minuta za šetnju te prošećite prije ručka ili pak krenite pješke u razgledavanje grada', savjetuje David Kirsch.

10. 'Trčanje ili džogiranje u trajanju od deset minuta navest će tijelo da sagori 100 kalorija. Ukoliko istu količinu kalorija želite sagorjeti u kraćem vremenskom roku, ubrzajte tempo', kaže David Kirsch.

11. Ako manje zahtjevne aktivnosti izvodite u duljem periodu, to itekako može doprinijeti da sagorite 100 kalorija više. 'Pokušajte raditi u vrtu ili pak oprati automobil. Ili pak očistite ormar i isprobajte staru odjeću prije nego što je bacite, a zatim se bacite na čišćenje polica i prašine ispod kreveta', kaže Kristin McGee.

12. 'Čim se ujutro probudite, bacite se na kratko, ali efikasno vježbanje koje topi kalorije. 'Napravite 20 čučnjeva, 20 trbušnjaka i 20 sklekova. Sve to ponovite tri puta', poručuje Kristin McGee.

13. Kada god možete, birajte stepenice umjesto lifta, pritom isto možete izvesti set laganih vježbi. 'Preskačite po jednu stepenicu, a nakon toga pet idućih stepenica prijeđite u malim i brzim koracima, kao da sprintate', kaže Kristin McGee.

14. Jedan od odličnih načina da sagorite dodatne kalorije je ples. Upalite neku energičnu i veselu pjesmu koju volite i dobro se isplešite, a zatim sve ponovite. Nemojte se ustručavati, bacajte noge, dižite ruke u vis, klimajte glavom, tresite bokovima i naravno, dobro se zabavite.

15. Telefoniranje je isto odličan način da sagorite dodatne kalorije. 'Dok pričate na telefon, kružite prostorijom, stalno hodajte, nikako nemojte sjediti. Možete čak i leći te dizati noge u vis ili se pak nasloniti uz zid te nogama podizati loptu', dobru ideju daje Kristin McGee.

16. Tijekom dana, kada god je to moguće, hodajte. Izbjegavajte vožnju automobilom, taksijem i javni prijevoz – radije prošećite koju stanicu. Naime, dvadeset minuta laganog hoda jednako je kao i tri minuta žestokog tempa na traci za trčanje, a sagorjet ćete i 100 kalorija.

17. Umjesto u šetnju kroz park, vikendima se uputite u nešto zahtjevnije šetnje. Prošećite kakvom uzbrdicom ili se pak uputite na cjelodnevni izlet s ruksakom na leđima.

18. Očistite stan, no ne onako površinski, već temeljito. Naime, brisanje prašine, usisavanje, pranje podova i prozora te brisanje kuhinjskih i kupaonskih ormarića itekako će se odraziti na vašu liniju. Samo pola sata čišćenja otopit će 100 kalorija.

19. Kuhajte. Osim što će vas svakodnevna priprema jela navesti da jedete zdravo, sam čin kuhanja topi kalorije. Naime, pripremanje zdravog obroka u trajanju od 30 do 40 minuta sagorjet će 100 kalorija, što znači da ćete svaki tjedan sagorjeti minimalno 700 kalorija.

20. Uživajte u seksu. Sada imate još jedan dobar razlog da uživate u seksu na brzaka. Prepuštanje strasti u trajanju od 20 minuta sagorjet će čak 100 kalorija, pa je to sigurno dobitna kombinacija.