NIŠTA NE BACAJTE

Kako stara odjeća može postati 'it' komad

29.11.2013 u 11:52

  • +2

Redizajnirani stari komadi u it odjeću

Izvor: Promo fotografije / Autor: Katarina Džale

Bionic
Reading

Dizajnerica Katarina Džale koja stoji iza branda Kate Almighty, svoju novu inspiraciju pronašla je u recikliranju. Starim komadima odjeće udahnula je novi život, stvorila super 'it' dizajnerske komade i dala ideju kako spasiti odjeću, očuvati planet i super se odjenuti

U kolekciji 'Moje skriveno ja', Katarina je motiv pronašla u svojoj dugogodišnjoj ljubavi prema recikliranju.

Kreatorica svoja vlastita istraživanja i duboke emocije koje nastaju pri stvaranju novih modnih oblika, prenosi i na odjeću. Stoga je odjeća odraz ne samo inspiracije, već i njezina emotivnog doživljaja. Recikliranju se odlučila, kao jednom pravcu u svom djelovanju, posvetiti iz više razloga. Danas je teško nabaviti novu i kvalitetnu tkaninu. U današnje vrijeme onečišćenja jaki se naglasak stavlja na zaštitu okoliša. Svi posjedujemo kod kuće i nekoliko starih komada odjeće koji za nas predstavljaju neku emotivnu vrijednost. Recikliranjem istovremeno štedimo, čuvamo okoliš, ali i dobivamo novu odjeću koja u sebi nosi trag nečeg prošlog, nama toliko dragog.


Na primjer, zamislite prekrasan kaput koji se krije u vašem ormaru, kupljen 50-ih godina. Vaša je baka za njega štedjela više godina kako bi si ga priuštila, jer odjeća je tada bila skupa, nije ga puno nosila, a iako je kvaliteta neupitna, na njemu se vidi trag prošlosti. Čuvala ga je s puno ljubavi i ostavila svojoj unuci i bilo bi doista šteta da završi u kanti za smeće, jer osim odjevnog predmeta, bacamo i jednu uspomenu i jaku emociju.

Štednjom na ovakav način možemo pridonijeti zaštiti okoliša u kojem živimo te istovremeno sačuvati odjevni predmet koji nam je doista drag, a kojem će Katarina udahnuti novu energiju.