'ZA ZDRAVLJE. DANAS.'

Kako spriječiti rak debelog crijeva?

20.12.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Ovih dana u Hrvatskoj se provodi nacionalna kampanja 'Za zdravlje. Danas' kako bi se potaknulo ljude da preventivno djeluju i pobrinu se za svoje zdravlje. U preventivni program uključeni su muškarci i žene u dobi između 50. i 74. godine

Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti i kod žena i kod muškaraca. U ukupnom broju novooboljelih od raka, oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli upravo od karcinoma debelog crijeva. Najveći je broj oboljelih u dobi iznad 50 godina, a posljednjih godina se češće otkriva i u mlađih osoba.


Godišnje se u Hrvatskoj bilježi oko tri tisuće novih slučajeva, a u više od polovine njih bolest je već proširena. Otkrivanjem u ranoj fazi mogu se spasiti mnogi životi jer je izlječiv ukoliko se s liječenjem započne odmah. Budući da se rak debelog crijeva razvija sporo, metodom ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi uočljivi znakovi bolesti.

Svaki čovjek i sam može puno toga učiniti za svoje zdravlje. Dakao, važno je povesti računa o prehrani. 'Među povrćem, najbolji izbor za sprečavanje raka debelog crijeva je kupus i njemu srodne vrste iz porodice kupusnjača (brokule, prokulice i cvjetača) vjerojatno zbog visoke koncentracije indola. To je potvrđeno brojnim istraživanjima. Namirnice koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva i treba ih izbjegavati su crveno i prerađeno meso. Kad se želi ukazati na hranu koja uzrokuje rak debelog crijeva, oni su prvi na listi. Posebno je opasno meso spremljeno na visokim temperaturama ili s grila. Prilikom ovakve pripreme dolazi do stvaranja kancerogenih spojeva. Treba spomenuti i rafinirane žitarice - bijelo brašno, bijela riža i tjestenina siromašni su vlaknima, mikronutrijentima i fitokemikalijama te se često povezuju s razvojem raka debelog crijeva', pojašnjava dr. Tomislav Brkić.

Ovih dana u Hrvatskoj se provodi nacionalna kampanja 'Za zdravlje. Danas' kako bi se potaknulo ljude da preventivno djeluju i pobrinu se za svoje zdravlje. U preventivni program uključeni su muškarci i žene u dobi između 50. i 74. godine. Na kućnu adresu doći će im pribor za uzorke s uputama za probir kojim se testira postoji li krv u stolici. Ovom jednostavnom metodom mogu se otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak raka, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva. Polipi su često predstadij razvoja raka na debelom crijevu, pa se odstranjenjem polipa uspješno sprečava nastanak raka.

Osobe s pozitivnim nalazom na nevidljivo krvarenje u stolici bit će pozvane na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja razloga krvarenja. Kolonoskopija je pregled endoskopom, pri čemu se savitljivim instrumentom, kolonoskopom, može najbolje pregledati cijelo debelo crijevo. Utvrdi li se rak, endoskopski ili kirurški postupci, u kombinaciji sa zračenjem i/ili lijekovima, mogu biti vrlo uspješni.

Cilj preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva je povećati mogućnost izlječenja bolesnika, produljiti život i poboljšati kvalitetu života. Želimo postići da se na preglede odazove 60 posto pozvanih, čime bi se smrtnost od raka debelog crijeva u narednih 13 godina smanjila za 15 posto.