OŠTEĆENA KOŽA

Kako spriječiti i zaliječiti opekline od sunca?

22.08.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Zašto bi vam crvena koža prekrivena bolnim plikovima upropastila (i ovaj) godišnji? Doznajte kako to možete izbjeći!

Bez primjerene zaštitite od UV-zraka koža pocrveni nakon pola sata, a u osjetljivih već nakon 20-ak minuta nepromišljenog sunčanja. Kako ćete znati da ste pretjerali, a niste se ni počeli pošteno sunčati? Pritisnite crvenu i vruću kožu. Ako vam 'otisak' ne pobijeli, nego ostane crven, prestanite se sunčati i nanesite mlijeko, losion ili kremu poslije sunčanja.

Plikovi na sve crvenijoj koži, koja zateže i boli ako je samo 'pogledate', obično se razviju tijekom sljedeća dva dana. Jedan od narodnih lijekova je jogurt. Ali ako želite izbjeći neugodan miris 'usirenog' mlijeka na vreloj koži, radije nanesite hidratantni losion na bazi umirujuće aloe vere Nivea After Sun Lotion, koji se brzo upija i hladi kožu.

U istu svrhu poslužit će i SOS balzam za trenutačno ublažavanje sunčanih opeklina, crvenila i vrućine iz linije Vichy Capital Soleil. Nakon pretjeranog sunčanja kožu će umiriti i rashladiti i losion u spreju Avène After Sun Repair. Čim se upije, nanesite ga još.

Kad se početno crvenilo i plikovi povuku, nastavite s 'tretmanima hidratacije' jer dobro hidratizirana koža brže i ravnomjernije tamni, a ne guli se. Uvečer i ujutro lice očistite hidratantnim sredstvom, poput Afroditinog tonika u spreju na bazi aloe vere, koji će kožu (ne samo lica) rashladiti i umiriti. Zatim nanesite hidratantnu kremu i povremeno se osvježite termalnom vodom u spreju, poput onih iz povoljnog paketa 'Za bolji život osjetljive kože' La Roche-Posay Hydreane Legere.

Osim hidratacije, osunčanom tijelu nakon večernjeg tuširanja istodobno ćete vratiti tonus i dodatno ćete ga utegnuti utrljavanjem kreme na bazi morskih algi Biotherm Firm Corrector. Više doznajte u našem Izlogu.