USPJEŠNO I BRZO

Kako se riješiti blagdanskih kilograma

10.01.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Blagdani će uskoro pasti u zaborav, ali tragovi prejedanja ukusnim delicijama vide se na vašem tijelu. Ne brinite, uz malo truda i nekoliko savjeta lako ćete izgubiti višak blagdanskih kilograma

1. Što je bilo, bilo je

Autorica knjige 'Eat What You Love, Love What You Eat' Michelle May kaže za Glamour magazine da nema smisla razmišljati o tome kako smo pretjerali s hranom za vrijeme blagdana. Važnije je krenuti naprijed i poduzeti mjere da se riješimo viška kilograma. Dakle, što je bilo, bilo je. Zaboravite na prejedanje i neka vas ne grize savjest.

2. Ne preskačite obroke

Iako vam se čini da biste mogli bez hrane iduća dva tjedna, ne preskačite obroke jer ćete biti gladniji i jesti veće porcije. Nutricionistica Louis J. Aronne ističe da ćete preskakanjem obroka teže paziti na zdravi plan prehrane. Ujutro preporučuje obrok s puno proteina jer će vas oni zasititi. Stoga birajte jaja, svježi sir ili jogurt.

3. Krećite se

Tijekom blagdana sve se svodi na ljenčarenje i kilogrami se lakše nakupljaju. Bez vježbanja nema mršavljenja pa se krećite što više i idite pješice kada god možete. Osim što ćete lakše mršavjeti, općenito ćete se bolje osjećati i imati više energije.

4. Zaboravite na nezdravu hranu

Izbacite svu nezdravu hranu i zamijenite ju dobrim namirnicama poput integralnog brašna, nemasnog mesa te puno voća i povrća. Na početku svake dijete iz organizma prvo odlazi voda i nakon 48 sati osjetit ćete se lakšima.

5. Stavite plan na papir

Svoj cilj stavite na papir jer ćete tada osjećati veću obavezu, neku vrstu ugovora sa samima sobom. Nije dovoljno samo napisati da želite smršavjeti tri kilograma. Razdijelite plan u etape i stavite datume. Pratite rad po danima te zapisujte koliko ste jeli i vježbali.

6. Riješite se blagdanskih ostataka

Suhi kolači ili neka jela mogu stajati još nekoliko dana nakon blagdana, ali morate ih se riješiti jer će vas samo mamiti. U trenucima slabosti reći ćete da dijeta može pričekati i sve upropastiti.

7. Planirajte obroke

Držati se plana prehrane nije nimalo lako i to zna svatko tko je ikada pokušao biti na dijeti. Da biste bili uspješni, planirajte obroke unaprijed i nosite ih sa sobom na posao kako ne biste pali u napast pojesti nešto drugo. Uvijek ponesite i zdrave gricklice da utažite glad između obroka.

8. Voda

Osnivačica programa za skidanje kilograma lebootcamp.com Valerie Orsoni ističe da ponekad žeđ mijenjamo za glad. Prije nego posegnete za hranom zapitajte se koliko ste vode popili tijekom dana i ne radi li se možda o dehidraciji.

9. Budite strpljivi

Kada mijenjate način prehrane tijelu je potrebno neko vrijeme da se navikne na novi režim. Zbog toga ćete češće osjećati glad, a moguće su i nuspojave poput glavobolja. Budite spremni na promjene i strpljivi do prvih rezultata.