RECEPT ZA PET

Kako se priprema savršena pizza?

22.04.2013 u 08:58

Bionic
Reading

Bez obzira na to imate li svoj recept za pizzu kojem ste vjerni, trebali biste isprobati recept slavne kuharice Alice Waters, koji je objavila u svojoj knjizi 'Umjetnost jednostavne hrane' u izdanju Mozaika knjiga

Potrebni sastojci i priprema:

Što staviti na pizzu

Umak od rajčica, bosiljak i mozzarella, prijane paprike i kobasica, gljive, češnjak i peršin, pečeni patlidžan i ricotta, prijani luk i inćuni, pesto i krumpiri, ljuti umak od rajčica, slanina i jaja, smokve, gorgonzola i ružmarin, lignje, umak od rajčica i aioli, radič i panceta s roštilja, srca artičoka, luk i limunova korica

Pomiješajte
2 žličice suhoga kvasca
10 ml mlake vode
Dodajte i dobro izmiješajte
25 g nebijeljenoga bijelog brašna
25 g raženog brašna

Pustite da smjesa odstoji oko 30 minuta dok ne postane mjehurasta.

U drugoj zdjeli pomiješajte:
325 g nebijeljenog bijelog brašna
1 žličicu soli
Umiješajte to u smjesu brašna i kvasca i dodajte
175 ml hladne vode
50 ml maslinova ulja

Dobro izmiješajte rukom i li u mikseru s posudom.

Radite li rukama, istresite tijesto na lagano pobrašnjenu dasku i mijesite dok ne bude mekano i elastično (oko 5 minuta). Ako je tijesto previše vlažno i ljepljivo, dodajte još brašna, ali samo toliko da možete oblikovati mekano, malo ljepljivo tijesto. Možete se poslužiti i mikserom s nastavkom za miješanje tijesta i mijesiti oko pet minuta. Tijesto je dobre strukture kada se odvaja od stjenke zdjele miksera, ali se još drži za dno. Najbolja pogača i pizza bit će od vrlo mekanog, pomalo vlažnog tijesta.

Stavite tijesto u veću zdjelu, pokrijte je i pustite da se diže na toplome mjestu dok se ne udvostruči (otprilike dva sata). Za još ukusnije i podatnije tijesto neka se polako diže preko noći u hladnjaku (izvadite ga iz hladnjaka dva sat prije oblikovanja).

Podijelite tijesto na dva dijela i od svakog oblikujte lijepu glatku loptu. Neka oko sat vremena miruju na sobnoj temperaturi, lagano umotane u prijanjujuću foliju. Svaku loptu spljoštite na krug promjera 13-14 cm, lagano pobrašnite, pokrijte i pustite da još 15 minuta odmore. Kamenu ploču za pečenje, ako je imate, stavite na najnižu prečku u pećnicu (ostale rešetke izvadite kako biste imali više prostora). Ako je nemate, pizzu ćete peći u plitkom limu, najbolje okrenutom naopako tako da pizza leži na ravnoj strani bez ruba. Zagrijte pećnicu na 250 C.

Jedno spljošteno tijesto lagano razvucite na promjer otprilike 25 cm i stavite na okrenuti lim. Premažite ga maslinovim uljem i ostavljajući centimetar tijesta uz rub, rasporedite odabrane sastojke poput nasjeckanog češnjaka, umaka od svježih rajčica i mozzarelle, raskuhanog luka, začinskog bilja i inćuna, pirjanog lisnatog povrća i kobasice itd.

Pizzu stavite na kamen za pečenje ili preokrenuti lim i pecite desetak minuta dok kora ne dobije lijepu smeđu boju.

Recept je preuzet iz knjige Alice Waters 'Umjetnost jednosatvne hrane' u izdanju Mozaika knjiga