VAŽAN SAVEZNIK

Kako se odnositi prema novcu?

Bionic
Reading

Pitanje svih pitanja ovoga doba je da li su nam drevni Feničani pomogli ili odmogli sa svojim izumom novca kao platežnog sredstva? Koliko smo, kroz razvoj civilizacije u kojoj živimo, programirani na način da nam je financijska svijest na razini koju mnogi doživljavaju kao najveću krizu

Subliminalne poruke
Programiranje svijesti današnjem čovjeku dešava se od malih nogu, a utjecaj tog programiranja svi osjetimo kao rezultat u odrasloj dobi. Interaktvni svijet u kojem živimo stvara mnoge nametnute navike konzumerizma, ovisnosti i nameće potpuno krive vrijednosti. Vrijednost uspjeha ljudskog bića, po većini subliminalnih poruka, kreira se po skali osobnog bogatstva mjerljivog u novcu, savjetuje life coach Viktor Janković

Važnost novca
Iznimno je bitno shvatiti da je novac sasvim normalna pojava u našim životima. Riječ normalna namjerno je naglašena, jer se financijskoj situaciji, kućnim budžetima pridaje često predimenzionirani značaj. U svijetu u kojem živimo svaki pojedinac ima pravo imati zadovoljene osnovne životne potrebe za što mu je, nepobitno, potreban novac. No, da bi imao novac pojedinac prvo treba biti u stanju svijesti koje mu omogućuje imanje novca. Stanje svijesti u kojem se prema novcu odnosimo na neutralan način, tj. da gledamo na novac kao nešto što niti je dobro niti je loše.

Zamke paradigmi
Usvajanje programa iz okoline koji nam nameću da 'novac ne raste na grani' ili da je potrebno samo 'jako željeti i vizualizirati novac' su lice i naličje jedne te iste medalje. Paradigme društva u kojem živimo su zapravo polariteti u kojima se uvijek moramo opredijeliti kojoj strani 'pripadamo'. Načelo čvrsto i jasno donesenih odluka da 'želim biti bogat' je sasvim legitimno, ali može imati devastirajući učinak na našu stvarnost ako se, nakon dužeg vremena, ne obistini kao materijalno iskustvo. Kako u većini edukativnih programa koje pohađamo ne postoji nikakvo usmjerenje ka osobnim afinitetima i razvoju financijske kulture, to nam preostaju samo programi koji na nas utječu kroz obitelj, prijatelje i metodom iskustva 'na vlastitoj koži'. Vjerovanja koja se utisnu u nas kroz vrijeme postaju dio nas i slijedom toga, a po principu da 'stotinu puta ponovljena laž postaje istina', prerastu u uvjerenja koja imamo o novcu. Uglavnom, ta se uvjerenja kreću između ranije navedenih polariteta.

Otpuštanje znanja
Da bismo opstali u monetarnom svijetu današnjice, važno je shvatiti kakva vjerovanja i uvjerenja imamo o novcu. Međutim, još bitnije je razumjeti da mi nismo ta vjerovanja, te da mi nismo ti osjećaji koji dominiraju u svijetu koji, trenutno, potencira nedostatak novca. Prihvatimo da nam je znanje iz ove teme krhko, ali isto tako da možemo to znanje, ta vjerovanja i uvjerenja, otpustiti iz svog života i gledati na novac kao na važnog saveznika sa kojim možemo surađivati. Svaka konstruktivna suradnja nosi i iskušenja, izazove, ali i daje priliku za učenje i razvoj. Učeći o novcu učimo zapravo o sebi samima.

Pozivamo vas na besplatno predavanje 'Upoznajte Victory Balance' koje će se održati u Zagrebu. Naučite zašto ne uspijevate ostvariti svoje ciljeve, zašto ih ostvarujete na teži način ili ih uopće ne možete definirati.