ČEST PROBLEM

Kako se nositi sa žgaravicom?

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 26.12.2014 08:41
  • Objavljeno 26.12.2014 u 08:00
žgaravica

žgaravica

Izvor: Pixsell / Autor: Roy Morsch

Ako vas muči žgaravica, uvedite određene promjene i život će vam biti znatno lakši...

Žgaravica je neugodna pojava koja se povremeno javlja, ali možete doskočiti tom problemu pametnim odabirom namirnica. No prije nego otkrijemo koje su to namirnice, morate uvesti neke promjene u život. Za početak, iznimno je važno da jedete češće, ali manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se kraće zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišić koji povezuje želudac i jednjak.

Povećana tjelesna težina, a posebno pretilost su također faktor rizika. Većina osoba osjeća slabljenje žgaravice nakon smanjenja tjelesne težine. Cigarete, kava, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pića, ubojita su kombinacija kad je u pitanju žgaravica, posebno uz obilne i masne obroke. Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse.

Jabuke
Ovo super voće sadržava niz antioksidativnih tvari koje brane stanice tijela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu tijelu u normalnom funkcioniranju. Odavno je poznato da jabuka dobro djeluje na probavu, a istraživanjima je dokazano i da sprečava žgaravicu.

Zob
Zob je žitarica koja će vam biti savršen saveznik u borbi protiv žgaravice. Sadržava brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljikohidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo probavlja pa je stalan izvor energije i blagotvorno djeluje na cjelokupan probavni sustav. To znači da žgaravica postaje stvar prošlosti.

Mahunarke

Mahunarke su hranjivi gusti ugljikohidrati koji dolaze s puno vlakana, a zbog toga ih vaše tijelo lako probavlja. One imaju stabilizirajući učinak na šećer u krvi. Višestruke studije pokazuju da grah može smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja također pokazuju i da mahunarke blagotvorno djeluju na žgaravicu.

Đumbir
Đumbir je iznimno učinkovit kod želučanih problema, a posebno dobro djeluje na žgaravicu. Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani – juhama, prilozima, salatama, pa čak i u napicima. Njegovo blagotvorno djelovanje potvrđeno je mnogim istraživanjima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!