IZNENADIT ĆETE SE

Kako se na prirodan način boriti protiv karijesa

12.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Smatrate li da je konzumacija šećera najveći neprijatelj zdravih zubi te da upravo to uzrokuje nastanka karijesa? Vjerovali ili ne, ali karijesa se, prema riječima stručnjaka, možete riješiti na posve prirodan način, a rješenje leži u odgovarajućoj prehrani

Prema American Dental Associationu, zubni karijes događa se kada hrana koja sadrži ugljikohidrate (šećere i škrob) kao što su mlijeko, grožđice, kolači i slatkiši, ostaje na zubima, a to se događa vrlo često. Bakterije koje žive u ustima, kao rezultat toga proizvode kiselinu, a tijekom određenog vremenskog razdoblja ta kiselina uništava caklinu, što pak rezultira pojavom karijesa.

Međutim, kako navodi higherperspective.com, postoji nekoliko problema s tom teorijom. Ljudi u povijesti nisu posvećivali pažnju higijeni zubi kao danas, a redovito pranje zubi i korištenje zubnog konca je bila nepoznanica, no unatoč tome što su imali naslage ugljikohidrata na zubima, vrlo rijetko su imali problema s kvarenjem zubi. Osim toga, navodi se kako bakterije ne konzumiraju prerađeni šećer ili brašno zbog nedostatka hranjivih tvari u njima, dok namirnice koje bakterije vole jesti, poput mlijeka, povrća, mesa, ribe i voća, obično nisu uključeni u proces kvarenja zubi.

Stoga, ako moderno objašnjenje zubnog karijesa nije točno, što je zapravo uzrok kvarenja zubi?
Prema istraživanju doktora Westona Pricea i drugih stručnjaka, nastanak zubnog karijesa svodi se na tri čimbenika: manjak minerala u prehrani, nedovoljno vitamina topljivih u mastima (A , D , E i K) u prehrani te zastupljenost nutrijenata koji nisu bioraspoloživi pa ih crijevni sustav ne apsorbira na pravilan način, a prisutnost fitinske kiseline u velikoj mjeri utječe na taj faktor.

Tijekom određenog razdoblja, ako vam zbog posljedica loše prehrane nedostaje vitamina i minerala ili vam pak prehrana obiluje visokim razinama fitata (koji se nalaze u žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima i mahunarkama), tada dolazi do neravnoteže u kemijskom spoju krvi te omjeru kalcija i fosfora, što u konačnici rezultira povlačenjem minerala iz kosti, što uzrokuje gubitkom zubne i koštane mase.

Stoga, dugogodišnje vjerovanje da šećer uzrokuje karijes jest istinito, međutim, kao rezultat iscrpljivanja minerala iz tijela, a ne zato što bakterije jedu šećer i proizvode kiselinu koja uništava zube.

Hrana koja može pomoći u sprječavanju karijesa

Kako bi se uravnotežio omjer kalcija i fosfora u krvi te mineralima omogućilo da očvrsnu zube, nije dovoljno samo izbjegavati konzumaciju slatke ili prerađene hrane. Važno je jesti zdravu hranu koja sadrži obilne količine minerala i vitamina koja će izgraditi čvrstu caklinu oko zubi. Hrana koju je preporučljivo konzumirati jest kokosovo ulje, mliječni proizvodi i meso životinja koje se hrane ispašom, plodovi mora, organsko kuhano povrće, meso organa i žlijezdi, poput jetre.

Valja ograničiti konzumaciju namirnica koje imaju visoke udjele fitinske kiseline, kao što su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, ali također ograničiti i unos prerađene hrane poput obrađenog brašna i šećera koji uzrokuju neravnotežu šećera u krvi.

Dodaci prehrane čije uzimanje valja razmotriti su fermentirano ulje jetre bakalara, koje je bogato vitaminima topljivih u mastima, magnezij koji omogućuje učinkovitu upotrebu kalcija i fosfora te želatina koja je dobra za desni i probavu.