IZNENADIT ĆETE SE
Kako se na prirodan način boriti protiv karijesa

usta zubi
Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock
Prema American Dental Associationu, zubni karijes događa se kada hrana koja sadrži ugljikohidrate (šećere i škrob) kao što su mlijeko, grožđice, kolači i slatkiši, ostaje na zubima, a to se događa vrlo često. Bakterije koje žive u ustima, kao rezultat toga proizvode kiselinu, a tijekom određenog vremenskog razdoblja ta kiselina uništava caklinu, što pak rezultira pojavom karijesa.
Međutim, kako navodi higherperspective.com, postoji nekoliko problema s tom teorijom. Ljudi u povijesti nisu posvećivali pažnju higijeni zubi kao danas, a redovito pranje zubi i korištenje zubnog konca je bila nepoznanica, no unatoč tome što su imali naslage ugljikohidrata na zubima, vrlo rijetko su imali problema s kvarenjem zubi. Osim toga, navodi se kako bakterije ne konzumiraju prerađeni šećer ili brašno zbog nedostatka hranjivih tvari u njima, dok namirnice koje bakterije vole jesti, poput mlijeka, povrća, mesa, ribe i voća, obično nisu uključeni u proces kvarenja zubi.
Stoga, ako moderno objašnjenje zubnog karijesa nije točno, što je zapravo uzrok kvarenja zubi?
Prema istraživanju doktora Westona Pricea i drugih stručnjaka, nastanak zubnog karijesa svodi se na tri čimbenika: manjak minerala u prehrani, nedovoljno vitamina topljivih u mastima (A , D , E i K) u prehrani te zastupljenost nutrijenata koji nisu bioraspoloživi pa ih crijevni sustav ne apsorbira na pravilan način, a prisutnost fitinske kiseline u velikoj mjeri utječe na taj faktor.
Tijekom određenog razdoblja, ako vam zbog posljedica loše prehrane nedostaje vitamina i minerala ili vam pak prehrana obiluje visokim razinama fitata (koji se nalaze u žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima i mahunarkama), tada dolazi do neravnoteže u kemijskom spoju krvi te omjeru kalcija i fosfora, što u konačnici rezultira povlačenjem minerala iz kosti, što uzrokuje gubitkom zubne i koštane mase.
Stoga, dugogodišnje vjerovanje da šećer uzrokuje karijes jest istinito, međutim, kao rezultat iscrpljivanja minerala iz tijela, a ne zato što bakterije jedu šećer i proizvode kiselinu koja uništava zube.
Hrana koja može pomoći u sprječavanju karijesa
Kako bi se uravnotežio omjer kalcija i fosfora u krvi te mineralima omogućilo da očvrsnu zube, nije dovoljno samo izbjegavati konzumaciju slatke ili prerađene hrane. Važno je jesti zdravu hranu koja sadrži obilne količine minerala i vitamina koja će izgraditi čvrstu caklinu oko zubi. Hrana koju je preporučljivo konzumirati jest kokosovo ulje, mliječni proizvodi i meso životinja koje se hrane ispašom, plodovi mora, organsko kuhano povrće, meso organa i žlijezdi, poput jetre.
Valja ograničiti konzumaciju namirnica koje imaju visoke udjele fitinske kiseline, kao što su žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, ali također ograničiti i unos prerađene hrane poput obrađenog brašna i šećera koji uzrokuju neravnotežu šećera u krvi.
Dodaci prehrane čije uzimanje valja razmotriti su fermentirano ulje jetre bakalara, koje je bogato vitaminima topljivih u mastima, magnezij koji omogućuje učinkovitu upotrebu kalcija i fosfora te želatina koja je dobra za desni i probavu.