NEUGODNI TRAGOVI

Kako se konačno riješiti tvrdoglavih mrlja od znoja s odjeće

22.04.2019 u 19:22

Bionic
Reading

Ne znate kako skinuti mrlje od znoj s odjeće, koje su najvidljivije na pamučnim majicama svijetlih boja, a posebno na bijelima

Mrlje na majicama nastale od kombinacije znoja i dezodoransa jako se teško skidaju kod uobičajenog pranja jer se pretvaraju u vodootpornu smjesu na koju ne djeluje praška za rublje, a s vremenom dobiva i neuglednu žućkastu nijansu.

Mrlje se pojavljuje najviše zbog dezodoransa, pogotovo onih s aluminijem, koji je usto i jako štetna po naše zdravlje. Kad aluminij iz dezodoransa reagira sa znojem dolazi do reakcije, a koja je najvidljivija na bijeloj odjeći na kojoj su žute mrlje najvidljivije. Problem je što se svakim novim nošenjem taloži na istom mjestu pa nastaje mrlja koje je zaista tvrdokorna. No ne trebate kupovati skupe proizvode, jer se rješenje nalazi nadohvat ruke, sve potrebne sastojke za skidanje tih mrlja vjerojatno imate kod kuće.

Aspirin kao prva pomoć kod mrlja

Prva pomoć su aspirini, zdrobite nekoliko tabletica u prah i izmiješajte ga s vodom, taman da bude toliko gusto da dobijete smjesu poput paste koju ćete nanijeti na mrlje. Smjesu ostavite na tkanini sat-dva da dubinski djeluje te odjeću potom operite na uobičajeni način.

Alkoholni ocat univerzalno rješenje za mnoge probleme

Ocat je prirodno sredstvo za čišćenje koje u kućanstvu rješava brojne probleme – od uklanjanja naslaga kamenca do odčepljivanja odvoda, a učinkovit je saveznik i kod 'uništavanja' mrlja od znoja i dezodoransa. Kiselina iz octa razgrađuje prljavštinu koja se nataložila u odjeći, a da biste uspješno uklonili mrlju, a da ne uništite pritom majicu, potrebno je izmiješati ocat i vodu u jednakim količinama u  većoj posudi. Potopite odjeću u tu otopinu i namočite je na nekoliko sati te potom isperite. Operite je potom u vodi s deterdžentom za rublje i lagano četkicom dobro iščetkajte mrlju te potom još jednom isperite odjeću i tek je onda možete oprati na uobičajen način.

Recept za najtvrdoglavije mrlje

Postoji rješenje i za najtvrdokornije mrlje, a majicu prvo treba potopiti u otopinu octa i vode na pola sata i dobro je ocijediti. Umjesto da nakon toga četkate mrlju, napravite pastu od jedne čajne žlice hidroksid peroksida, žlice soli i pola šalice sode bikarbone. Tu pastu nanesite na područje zahvaćeno mrljom i ostavite da smjesu da djeluje nekih 20-ak minuta te je isperite i to u što je moguće toplijoj vodi, da pritom ne oštetite odjeću.