KORISNI SAVJETI

Kako riješiti problem zanoktica bez posjeta kozmetičkom salonu

11.08.2021 u 14:52

Bionic
Reading

Višak kožice na noktima neugledan je prizor, no pri uklanjanju zanoktica puno stvari može poći po zlu. Ukoliko ne planirate odustati od manikure u kućnoj radinosti, obratite pozornost na ove savjete za njegu noktiju

Iako narušava izgled noktiju, zanoktice ipak imaju svoju funkciju jer nokte štite od napada mikroba stoga je njihovom uklanjanju, odnosno manjoj uočljivosti na noktima potrebno pažljivo pristupiti.

Prema riječima kozmetičara, većim uklanjanjem zanoktica riskirate keratiniziranje kutikula odnosno vanjskog sloja kože, a zanoktice su pri ponovnom rastu deblje. S ovom činjenicom u vidu potrebno je vrlo pažljivo rukovati s proizvodima i zanoktice uklanjati što je manje moguće kako biste zaštitili osjetljivu kožu noktiju i na taj način spriječili bolne upale.

Kako pravilno ukloniti zanoktice

Kozmetičari upozoravaju da problem zanoktica na noktima nikada ne bismo trebali rješavati uobičajenim škarama ili onima namijenjenim rezanju noktiju. Njihovim korištenjem upale su neizbježne, a koža oko noktiju samo se može još više uništiti. Isto tako, kozmetičari savjetuju da se klonite grickalica na nokte pri uklanjanju zanoktica.

Kako biste pravilno uklonili zanoktice na noktima kod kuće biti će vam potrebni sljedeći proizvodi:

  • Zdjela s vodom
  • Štapić od ružinog drveta ili plastični potiskivač zanoktica
  • Ulje za nokte ili sredstvo za uklanjanje kožice na noktima

Omekšajte kožicu noktiju i zatim ju potisnite

Kako biste efikasno uklonili višak kožice na noktima, prvo ju je potrebno omekšati, a navedeno ćete učiniti na način da ruke okupate u mlakoj vodi na pet minuta. Nakon toga na nokte nanesite ulje ili sredstvo za uklanjanje zanoktica koje ćete zatim utisnuti u zanoktice sa drvenim ili plastičnim potiskivačem.

Kada je kožica na noktima lijepa i meka, ona se s lakoćom može odgurnuti s površine nokta.

Odrežite višak kožice

Ako su zanoktice na bašim noktima velike, njihovo rezanje je nemoguće izbjeći. Umjesto škara i grickalica za nokte kozmetičari savjetuju da koristite posebne škare za kutikulu koje su posebno razvijene za osjetljivo područje i puno preciznije od uobičajenih škara. Pri rezanju viška kožice obratite posebnu pozornost jer u protivnom postoji opasnost od upala i jačeg ponovnog rasta kože.

Pravilno njegovanje kože noktiju 

Nakon što ste riješili problem zanoktica, kožicu koja obgrljuje nokat potrebno je pravilno njegovati. U tome vam, prema riječima kozmetičara, mogu pomoći proizvodi poput maslinovog ili suncokretovog ulja koji će nahraniti kožiti i spriječiti njezin ispucali izgled. Ukoliko sređene nokte poželite nalakirati, navedeno biste trebali učiniti prije same njege kože. Nakon što se lak osuši, nokte premažite uljem.