OPREZA NIKAD DOSTA

Kako razlikovati stara jaja od svježih

11.04.2017 u 13:17

Bionic
Reading

Jedna od namirnica koja se najviše konzumira tijekom uskrsnih blagdana su jaja, ali treba biti oprezan po pitanju njihove ispravnosti jer su cijelu Hrvatsku još prije nekoliko mjeseci šokirali slučajevi sa salmonelom

Od kolača do nezaobilazne francuske salate pa do pisanica, jaja su za Uskrs namirnica koja se kupuje na veliko. Ako imate neiskorištena jaja već neko vrijeme u hladnjaku, a niste sigurni kada su kupljena, radije provjerite njihovu ispravnost. To možete učiniti na nekoliko načina jer miris lako može prevariti.

Test u hladnoj vodi

Jedan je od najčešćih primjera kako provjeriti ispravnost jajeta. Dakle, stavite jaje u čašu hladne vode. Ako ne potone do kraja, nije svježe. A kada potone, trebalo bi ležati duljom stranom na dnu. Ako ne bude polegnuto već dno dodiruje vrhom, to također ukazuje na to da nije svježe. Ovaj savjet polazi iz činjenice da je ljuska jaja porozna pa dopušta ulazak zraka i izlazak vlage pa počinje plutati ako je u njemu više zraka i nije svježe.

Protresite ga

Manje pouzdana metoda je ona da jaje prinesete uhu pa ga dobro protresete. Ako nema baš nikakvih zvukova, znači da je ispravno.

Miris

Na najmanji neobičan miris jaje treba baciti jer svježe jaje nema nikakav miris.

Izgled žumanjka i bjelanjka

Kada razbijete jaje, žumanjak će biti ispupčen i žućkaste boje ako je svjež, a bjelanjak se pak drži čvršće oko njega. Jaje je starije, ali dobro i ako je žumanjak malo opušten. Ako se žumanjak odmah razlije, a bjelanjak djeluje vodenasto, jaje radije bacite.