GORIVO NA KAPALJKU

Kako radi najnapredniji hibridni auto na svijetu?

22.02.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Brojni proizvođači busaju se u prsa svojim dostignućima u razvoju hibridne i tehnologije električnih automobila, no čini se da ih Volvo zasad sve vodi za jedno koplje

Švedski proizvođač u rukama kineskog Geelya na izložbi u Ženevi predstavit će trenutačno najnaprednije hibridno vozilo – model V60 plug-in hybrid. Riječ je o prvom hibridnom automobilu koji za pogon kombinira rad dizelskog i električnog motora, kao i mogućnost da se baterijski sklop, osim radom dizelaša i regenerativnim kočenjem, puni i putem standardne mrežne utičnice.

Pritom vozač u svakom trenutku može odabrati na koji se način želi voziti – isključivo na dizelski pogon, samo na električnu struju ili u kombiniranom – hibridnom režimu.

Dizelski D5 razvija 214 KS i 440 Nm iz 2.4-litrenog obujma te pogoni prednje kotače, dok 70 KS i 200 Nm snažni električni motor energiju crpi iz litij-ionske baterije kapaciteta 12 kWh te ih prenosi na stražnje kotače.

Isključivo na električnu energiju hibridni V60 sposoban je prevaliti udaljenost do 50 kilometara, a pune baterije i spremnika, s lakoćom će progutati 1.300 kilometara uz prosječnu potrošnju od tek 1,9 litara goriva na stotinu kilometara.

Pritom valja istaknuti da hibridni V60 ne ulazi među sporije ekonomične automobile, pa tako s kombiniranih 285 KS i 640 Nm sprinta do stotke za svega 6,9 sekundi.

Više o ovom tehničkom dragulju iz Gothenburga znat ćemo nakon prvih prezentacija, a u međuvremenu pogledajte video koji je Volvo objavio uz medijsko izvješće.