SJAJAN RECEPT

Kako pripremiti brodet od svježe ribe s palentom

15.05.2014 u 10:10

Bionic
Reading

U hotelu Falkensteiner Club Funimation Borik tijekom svibnja organizirana je dalmatinska škola kuhinje, a svi ljubitelji hrane imaju priliku naučiti kuhati najslasnije dalmatinske delicije, uživati u domaćoj hrani, vinu, suncu i moru. Tom prilikom šef kuhinje Ivan Orehovac otkriva i sjajan recept za brodet s palentom

Najbolji hotel u Hrvatskoj prema ocjeni najvećeg nezavisnog web-portala za putovanja na njemačkom govornom području i dobitnik HolidayCheck Award 2014 – Falkensteiner Club Funimation Borik – pripremio je za svoje goste posebno kulinarsko iznenađenje u svibnju. Ako ste ljubitelj dalmatinske kuhinje i želite naučiti male tajne kulinarskog zanata, u tome će vam pomoći šef kuhinje Ivan Orehovac na kulinarskom tečaju koji se održava svakodnevno tijekom svibnja. Tako je organizirana dalmatinska škola kuhinje u hotelu Falkensteiner Club Fanimation Borik.

Škampi na buzaru, dalmatinska pašticada, morski plodovi, riba na gradele… samo su neka od jela koja ćete naučiti pripremati i oduševiti svoje najdraže. A za one hrabrije i vičnije kuhači jedan složeniji recept s potpisom šefa Ivana Orehovca: Brodet od miješane svježe ribe na viški način s palentom od mladog kravljeg sira, maslinova ulja i svježe ubranog ružmarina

Sastojci za brodet:
(za 4 osobe):
1,5 kg miješane ribe (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi)
1 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g svježe rajčice
5 režnja češnjaka
2 dl vina
1 svežnjić peršina
list celera
list lovora
ružmarin
1 cijeli limun
1 žlica vinskog octa
sol i papar po potrebi

Priprema
Očišćenu ribu (škarpina, grdobina, grug, lastavica, sipa, škampi) narežemo na komade. Ribu posolimo, poparimo, poškropimo limunom ili octom i ostavimo nekoliko minuta da očvrsne.

Luk narežemo na listiće i popržimo na maslinovu ulju da uvene. Luku dodamo rajčicu i sve začine, sitno sjeckani peršin, celer i lovorov list. Na to dodamo mariniranu ribu. Popržimo, nalijemo vino, vode, malo octa, sol i papar. Tekućine treba biti toliko da se riba u njoj ne utopi. Brodet se pirja poklopljen na štednjaku oko 20 minuta. Ne miješa se, samo se s vremena na vrijeme posuda protrese.

Sastojci za palentu:
300g palente
1 žličica soli
400g mekanog feta sira i mladog kravljeg sira
4 žlice maslaca
1,2 l vode
0,1 l maslinova ulja
0,01 kg svježeg ružmarina

Priprema
Palentu uspite u kipuću blago posoljenu vodu. Zagrijavajte uz miješanje, a kad zavre, kuhajte još 10-ak minuta, zatim dodajte maslinovo ulje. Kuhanu palentu izlijte na tanjur. Fetu izmrvite (ili protisnite) te umiješajte u rastopljeni maslac i svježe sjeckani ružmarin.

Posluživanje
Preko vruće palente rasporedite pripremljenu fetu i odmah dodajte brodet. Pospemo sve sjeckanim peršinom, maslinovim uljem te poslužimo. Dobar tek!