ŠKOLA NIJE BAUK

Kako preživjeti školski život?

15.10.2009 u 09:46

Bionic
Reading

Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba. Ovo je poznata poslovica, no ponekad se čini kao da je namijenjena onim starijima, a ne onima koji trenutno idu u školu

Neraspoloženi nastavnici, hrpa gradiva, slobodne aktivnosti, školski nasilnici, zagušljive učionice, sve to može postati prava noćna mora. Ipak, postoje načini koji ti mogu pomoći da škola bude ne tako velika briga, odnosno da ti vrijeme provedeno ondje prođe što prije i ugodinije.

Prijateljstvo.
Prijatelji i trač partije pod malim odmorom mogu osvježiti cijeli dan. Nemoj biti vuk samotnjak, već pokušaj pronaći nekoga tko ima slične interese, s kime te povezuje isti jezik. Ako nema nikog takvog u tvom razredu, probaj u paralelki. Samo nemoj odustati i odvojiti se.

Domaća zadaća. Jednostavno – napravi je! Sigurno ćeš reći: 'Bla, bla, bla... Ništa novo, svi gnjave s tim!' No, stvar je u tome što želiš – da to bude tek manja gnjavaža ili još veća gnjavaža? Ako je ne napraviš, velike su šanse da će postati još veća gnjavaža. Stoga se usredotoči, odvoji vrijeme za domaću zadaću i napravi je.

Bullying. Nasilnike je dobro izbjegavati u širokom luku. Ponašaj se poput legendarnog Mahatme Gandhija i na nasilje odgovaraj riječima. Također, znaj da nasilnici vole zadirkivati različite od ostalih, stoga, ako si po nečemu drukčiji, velika je vjerojatnost da ćeš im zapasti za oko. Na naguravanja, dogovore za tuču i slične namještaljke nemoj odgovarati. Znaj da se obično radi o kukavicama koje svoje komplekse i frustracije liječe na drugima.

Učitelji. Strogi, malo manje strogi ili pak blagi. Kako bilo, pokušaj ih prihvatiti kao svoje prijatelje, a ne kao neprijatelje. Imaš li dobar argument, uđi u raspravu s njima. Sigurno je da ti to neće uzeti za zlo. Imaš li kakav školski problem, razgovaraj s nekim od učitelja, možda će ti uspjeti pomoći. Sjeti se – kucajte i otvorit će vam se. Također, nije se dobro dodvoravati učiteljima. Dodvoravanje osjete i učitelji i drugi učenici i to nitko ne voli. Ako te drugi okarakteriziraju kao razrednog miljenika, toga ćeš se teško riješiti.

Koncentracija. Za vrijeme nastave budi koncentriran. Slušaj što se priča, piši zabilješke, prepisuj s ploče. Tvoj je mozak u jednom od najaktivnijih razdoblja u životu i lako pamti, samo ako ga malo potakneš. Dobra koncentracija u školi znači manje muke i učenja kod kuće. I bolje ocjene, dakako!

Iskrenost. Nemoj lagati, krasti, varati. Ovo se odnosi i na učenike i na učitelje. A i tebi će biti mnogo lakše jer, kada govoriš istinu, sutra ćeš se sjetiti što je to zaista bilo, a ako lažeš, kada prespavaš noć, više nećeš znati što si kome slagao i zaplest ćeš se u mrežu vlastitih laži. Također, uzimanje tuđih stvari jednako je loša stvar. Možda si zavidan što neki drugi učenik ima bolji mobitel ili tenisice ili što god to bilo, no nikad, baš nikad nemoj dopustiti da ti ljubomora toliko pomuti um da bi se doveo u stanje krađe. Naime, ovo za sobom povlači toliko toga – razgovore i prodike nastavnika, školskog pedagoga, pa čak i defektologa, roditelja, a možda i policije.

Budi aktivan. Nemoj samo sjediti i s oba lakta nasloniti se na klupu te čekati da vrijeme prođe. A ovako vrijeme zaista jako sporo prolazi! Mnogo je bolje biti aktivan. Slušati što se događa u razredu, slušati učitelje, ponuditi se za brisanje ploče i ostale sitne usluge.