KAD LJUBAV BOLI

Kako prepoznati verbalno nasilje

28.02.2011 u 09:21

Bionic
Reading

Jeste li ikada doživjeli da vas partner ponižava ili vam želi slomiti samopoštovanje grubim i pogrdnim riječima? Ili ste se možda u razgovoru s njime osjećali loše, a da pritom niste mogli prepoznati koji je stvarni uzrok tome? Možda ste upravo vi žrtva verbalnog nasilja

Većina ljudi riječ zlostavljanje povezuje isključivo s fizičkim zlostavljanjem. Međutim, zlostavljanje se vrlo često manifestira u obliku verbalne komunikacije uključujući vrijeđanje, pogrdne riječi i ponižavanja, koji bole baš poput udaraca.

'Verbalno zlostavljanje povređuje duh. Životu oduzima radost i vitalnost. Iskrivljuje stvarnost, jer reakcije zlostavljača nisu u skladu s partneričinim riječima. Partnerica najčešće vjeruje da je zlostavljač iskren i izravan s njom te da ima određene razloge zbog kojih nešto kaže – samo što ona nikako ne može shvatiti koji su to', definicija je verbalnog zlostavljanja u knjizi 'Verbalno zlostavljanje u odnosima' autorice Patricie Evans u izdanju V.B.Z – a

Opće značajke verbalnog zlostavljanja

Iako su žene češće te koje su izložene verbalnom zlostavljanju, slučajevi u kojima žena verbalno zlostavlja muškarca nisu nemogući. Verbalno zlostavljanje uglavnom se odvija u tajnosti, s vremenom postaje intenzivnije, ima mnoštvo oblika i maski te dosljedno omalovažava partnera ili partnericu.

Verbalno zlostavljanje nanosi bol, a nerijetko razara partnerovu prirodu i njegove ili njezine sposobnosti, navodeći nju ili njega da posumnja u vlastite sposobnosti i kvalitete. Način verbalnog zlostavljanja može biti vidljiv u obliku bijesnih ispada začinjenih pogrdnim riječima ili pak biti nevidljivo i znatno suptilnije.

Verbalno zlostavljanje događa se puno češće nego što mislimo

U suprotnosti s uvriježenim mišljenjem, ovakav tip zlostavljanja ne mora uvijek sadržavati uvrede i oštar ton već može imati čak i gori učinak izražen iznimno iskrenim i brižnim tonom. Osnovni cilj verbalnog zlostavljanja je manipulacija i želja nametanja kontrole nad drugom osobom i situacijom. Još neke od značajnih karakteristika verbalnog zlostavljanja su nepredvidljivost, dvosmislenost te označava problem u odnosu između dvoje ljudi.

Kategorije verbalnog zlostavljanja

Suzdržanost

Da bismo čuli i razumjeli osjećaje i iskustvo druge osobe, moramo posjedovati suosjećajno razumijevanje. Intimnost osjećaja ne može se postići ako jedna osoba nije spremna govoriti o sebi i nije u stanju suosjećajno poduprijeti drugu. Suzdržanost je isto tako glasno kao i riječi, a zlostavljač koji ne želi saslušati svoju partnericu, koji niječe njezina iskustva i ne želi s njom razgovarati o sebi, narušava najvažniji sporazum odnosa.

Suprotstavljanje

Ova kategorija se ubraja među najštetnije za odnos jer sprječavaju partnerovo spoznavanje zlostavljača koji u ovome slučaju partnericu doživljava kao protivnika. Ukoliko partnerica stvari sagledava na drukčiji način, partner bi mogao imati osjećaj da gubi kontrolu i dominaciju nad njom. Zato bi mogao odlučiti suprotstavljati njezinim mislima, percepciji ili njezinom iskustvu samog života.

Omalovažavanje

Omalovažavanje poriče partneričinu stvarnost i iskustvo te je iznimno destruktivno. Ovaj oblik verbalnog zlostavljanja poriče i iskrivljuje partneričinu aktualnu percepciju o zlostavljanju i stoga je jedan od najpodmuklijih oblika verbalnog zlostavljanja.

Verbalno zlostavljanje pod maskom šale

Zlostavljanje prikriveno šalama kategorija je verbalnog zlostavljanja koja od zlostavljača zahtijeva oštroumnost . Takvo zlostavljanje prodire do srži, dotiče najosjetljivija područja i zlostavljaču pruža osjećaj pobjede. Ponižavajuće primjedbe pod maskom šale usmjerene su na partneričinu ženstvenu narav ili na njene intelektualne sposobnosti.

Blokiranje i skretanje pažnje

Ovom metodom koriste se zlostavljači koji ne žele komunicirati, žele određivati o čemu će se razgovarati ili žele zadržavati informacije za sebe. Tako zlostavljač može spriječiti svaku mogućnost rješavanja sukoba, a blokirati može izravnim zahtjevima ili promjenom teme razgovora.

Nametanje krivnje predstavlja jedan od oblika verbalnog zlostavljanja
Optuživanje i krivnja

Ovim načinom verbalnog zlostavljanja zlostavljač može optuživati partnericu da je u nečemu pogriješila, da je prekršila neki temeljni sporazum njihova odnosa, može je okrivljavati za svoj bijes, razdražljivost ili nesigurnost.

Obezvrjeđivanje

Obezvrjeđivanje ukazuje na to da je ono što ste napravili ili rekli beznačajno. Kada zlostavljač naizgled iskrenim tonom obezvređuje partnericu, njoj je možda teško shvatiti o čemu je riječ. Obezvrjeđivanje može biti vrlo suptilno, tako da se partnerica osjeća depresivno i frustrirano, ali nije sasvim sigurna zbog čega.

Narušavanje samopouzdanja

Osim što ovim oblikom zlostavljanja zlostavljač uništava partneričino samopouzdanje, ruši i njezino samopoštovanje i odlučnost. Zlostavljač koji zlostavlja na ovaj način vjerojatno je partnericu zlostavljao i drugim oblicima verbalnog zlostavljanja zbog čega su njezino samopoštovanje i samopouzdanje na niskoj razini te je ona vrlo osjetljiva.

Prijetnje i pogrdne riječi

Manipulaciju partnericom mnogi zlostavljači vrše uz pomoć prijetnji, koristeći se upravo onim prijetnjama koje izazivaju njezine najveće strahove najčešće povezane s gubitkom i patnjom. Vrijeđanje pogrdnim riječima jedan je od najočitijih načina verbalnog zlostavljanja.