SAVJETI STRUČNJAKA

Kako pravilno postaviti zavjese na prozor u četiri koraka

13.07.2020 u 12:02

Bionic
Reading

Bilo da su postavljene u spavaćoj ili dnevnoj sobi, zavjese predstavljaju značajan dekorativni element u većini životnih prostora. Osim što blokiraju svjetlost, pružaju privatnost i dodaju toplinu u hladnim mjesecima, a podjednako pomažu u povezivanju sheme dekora u cijelom domu. No, ključ postizanja ispoliranog dojma leži u njihovom pravilnom postavljanju

Prekratke ili preduge zavjese na prozorima mogu izgledati neuredno i šlampavo, a njihovo pravilno postavljanje može predstavljati zahtjevan zadatak, no bez obzira koliko vam je prozor malen ili velik, stručnjaci iz domene dizajna interijera otkrivaju četiri koraka kako postići idealan efekt sa zavjesama u prostoru u manje od sat vremena.

Izračunajte potrebnu veličinu zavjesa

Odabir zavjesa ispravne širine i duljine od ključnog je značaja u postizanju ispravnog izgleda prostorije. Kada je riječ o širini, želite osigurati da imate dovoljno materijala zavjese da pokrijete cijeli prozor, a jedno od zlatnih pravila kada je riječ o zavjesama je odabir modela dvostruke širine od vaših prozora, dok bi sama šipka trebala biti oko osam do 12 centimetara duža od prozora.

Kada određujete duljinu zavjese, izmjerite prostor od poda do mjesta na kojemu ćete objesiti šipku, a koja bi u pravilu trebala biti udaljena oko 10-ak centimetara od prozora. Prekratke zavjese učinit će da vaš prostor izgleda vizualno manjim, dok će one koje se vuku po podu rezultirati neurednim i šlampavim izgledom prostorije. Prava duljina zavjese prostoriji je u stanju podariti skupocjen dojam.

Odredite gdje treba montirati nosače

Prilikom kupnje zavjese njezinu duljinu već ste trebali prethodno izračunati, a prilikom postavljanja nosača, htjet ćete prijeći oko četiri do šest centimetara iznad prozora i oko šest centimetara izvan ruba prozora. Korištenje komada kartona kao predloška sjajan je način za ispravno postavljanje nosača.

Izrežite dva pravokutnika od kartona, a zatim ih zalijepite kako biste stvorili L-oblik. Korištenjem ovog kartonskog predloška dovoljno centimetara iznad prozora, označite kraj oznake L kako biste odredili gdje bi nosač trebao biti postavljen.

Montirajte nosač

Pomoću odvijača ili bušilice zavijte nosače na unaprijed izmjerene oznake. Ako planirate objesiti posebno teške zavjese poput modela od baršuna, prvo biste trebali instalirati tiple kako ne biste oštetili zid, a zatim postavite šipku za zavjesu na nosače kako biste se uvjerili da je u ravnini s prozorom.

Dodajte zavjese

Posljednji i najlakši dio predstavlja samo postavljanje zavjesa. Pažljivo gurnite zavjesu kroz petlju tkanine na vrhu ili upotrijebite prstenove za pričvršćivanje tkanine, a zatim se odmaknite i procijenite svoj rad. Zavjese bi u pravilu trebale biti u ravnini s prozorom i tek lagano dodirivati pod.

Kao jednu od najčešćih pogrešaka koju ljudi rade prilikom odabira zavjesa, stručnjaci u dizajnu interijera navode odabir modela neprikladnih tkanina. Kada birate one koje će biti postavljene u dnevnoj sobi, pobrinite se da odaberete one zavjese koje će i dalje omogućavati prolazak dnevne svjetlosti.