NOVA DIMENZIJA

Kako postići svečani ugođaj u domu

Bionic
Reading

Ukoliko želite uživati u svečanom ugođaju doma duže vrijeme, a ne samo tijekom blagdana, neće vam trebati previše truda da to postignete. Cilj je odabrati komade namještaja, detalje i dekoracije koji će podići ugođaj iznad svakodnevnog tj. unijeti promjene u doživljaj prostora. Kako bi prostor postao svečan, ali i elegantan, ne pretjerujte s tipičnim načinima blagdanskog dekoriranja, već primijenite komade namještaja koji će prostoru dati novu dimenziju

Osim posteljinom, koja snažno definira ugođaj sobe, dominantan može biti i sam krevet svojim oblikom, veličinom ili uzglavljem

Dnevni boravak učinite svečanim i elegantnim primjenom regala ili komode za TV u profinjenom dizajnu, obogaćenima rasvjetom, metaliziranim dodacima ili kristalima. Što je dizajn samog elementa jednostavniji, dekoracije će biti izražajnije. Ukoliko ste ljubitelj minimalističkog uređenja, dekoracija se može svesti na reflektirajuću lajsnu koja uokviruje rubove namještaja.

Ukoliko se odlučite za namještaj manje svečanog izražaja, isti ugođaj možete postići garniturom za sjedenje presvučenom tkaninom s metalik ili sedefastim odsjajem. Profinjenost ćete postići i na klasično presvučenoj garnituri ako uz naslone postavite dekorativne jastučiće obložene finim tkaninama s probranim uzorcima ili svjetlucavim nitima. Postavljanjem jednog ili dva jastučića u zlatnoj, srebrnoj ili bakrenoj boji postići ćete odlične efekte. Ovakve naglašene jastučiće postavljajte uvijek na jednobojne garniture, a najprofinjeniji efekt ćete dobiti u kombinaciji s bijelom.

Vrlo svečan i profinjen može biti klub stolić, a pogotovo kada odabirete onaj nešto većih dimenzija. Stolići mogu izgledati poput pravih umjetničkih djela, izrađenih u kombinaciji različitih materijala kao što su drvo, metal, staklo, koža... Igrom materijala, ali i različitim tehnikama obrade stakla postižu se odlični efekti, koji ovakve stolove pretvaraju u dominantne točke prostora, koje plijene pažnju i podižu nivo ambijenta u kojem se nalaze.

Blagovaonica je mjesto okupljanja obitelji i prijatelja, pa je kao takva odlična za stvaranje svečanog ugođaja. Osim dekorativnim detaljima, koji predstavljaju najjednostavniji način za stvaranje takve atmosfere, možete se odlučiti i za onaj konkretniji, odabir stola i stolica, koji će jednostavno ostaviti dojam. Crno-bijele kombinacije, visok sjaj i koža, uz nešto metalnih efekata, provjerena su formula za stvaranje svečanog ugođaja u blagovaonici.

Što je dizajn samog elementa jednostavniji, dekoracije će biti izražajnije

Ukoliko je ulaz u vaš dom prostran i time ostavlja dovoljno slobodnog prostora da se poigrate na takav način, svakako to iskoristite, jer ćete već na samom ulazu postići željene efekte. Profinjenost, glamuroznost ili elegancija na ulaznim vratima ostavljaju poseban dojam, jer ulaz najčešće svi doživljavamo kao nužan prostor za odlaganje obuće i odjeće, a on doista može biti puno više od toga. Postavite atraktivnu fotelju, ogledalo s naglašenim okvirom, komodu metalnog ili refelktirajućeg odsjaja. Samo jedan ovako naglašeni element dat će ulaznom prostoru sasvim novi karakter.

Profinjena, elegantna i svečana može biti i spavaća soba. Osim posteljinom, koja snažno definira ugođaj sobe, dominantan može biti i sam krevet svojim oblikom, veličinom ili uzglavljem. Visoko uzglavlje pruža raznovrsne mogućnosti oblikovanja i dekoriranja, pa tako i stvaranja svečanih ugođaja. Kao i u ranijim slučajevima, odabirom materijala u bijeloj boji, s uzorcima ili bez njih, nećete pogriješiti. Jednostavni geometrijski oblici uzglavlja uz diskretne uzorke sedefastog ili metalnog odsjaja pretvorit će krevet u svečanu postelju.

Prilikom stvaranja svečanog ugođaja potrebno je naći pravu mjeru kako bi dom bio dovoljno svečan, ali i ostaviti prostora za blagdanska dekoriranja, koja će naglasiti da su ti dani u godini ipak posebni.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.