INTERVJU: TOMISLAV KULJIŠ

Kako oživjeti prirodne programe roditeljstva

12.05.2014 u 16:27

Bionic
Reading

Nakon zanimljivog predavanja 'Podsvjesno funkcioniranje u ljubavnim odnosima', s predavačem Tomislavom Kuljišem, osnivačem i voditeljem Centra Prirodno roditeljstvo, razgovarali smo o utjecajima koji nas vode kroz partnerske odnose, te novim spoznajama o roditeljstvu. Provjerite kako na djecu djeluje ignoriranje ili popularna metoda smirivanja 'time-out'

'Samo primijetimo da ne odlučujemo u koga ćemo se zaljubiti ili koga ćemo voljeti. Dio nas bi ponekad i htio prestati nekoga voljeti ili obratno - početi nekoga voljeti, ali nam ne ide. To je segment koji nije pod našim svjesnim utjecajem, dogodi se zato što su programi funkcioniranja u ljubavnim odnosima pohranjeni jako davno u razdoblju kojeg se ne sjećamo.

Uvodno predavanje programa 'Roditeljstvo 0-6' o najvećim roditeljskim dilemama i zabludama, održat će se u srijedu 14. svibnja 2014, od 18 do 20.30 u Centru Prirodno roditeljstvo, Slavonska avenija 3, Zagreb. Za predavanje je potrebna prijava.

Stilove privrženosti unosimo u cjelokupan program funkcioniranja, a nemamo pojma da nešto u nama 'radi' tj. da nosimo naočale kroz koje gledamo svijet te mislimo da je sve upravo onako kao što mi to doživljavamo.

Jedan dio može se osvijestiti ako raspolažemo pravim informacijama, no za dublje sagledavanje trebamo treću osobu. Naime, naša je podsvijest tako formirana da ne dozvoljava svjesnom dijelu da 'vidi', kazao nam je u intervjuu Tomislav Kuljiš, osnivač i voditelj Centra Prirodno roditeljstvo koji objašnjava kako prvi odnosi s mamom i iskustvo ostvarivanja ili neostvarivanja bliskosti određuje naše kasnije funkcioniranje te izražavanje emocija, potreba i ljutnje.

Emocionalne blokade u sukobu s intelektom

Problem je to što su naši prirodni programi pokvareni našim problematičnim obrascima iz djetinjstva i 'pomračeni' zbog instruiranja roditelja uvođenjem tehnika i metoda odgoja, kojima se 'regulira' ponašanje djeteta. O uvriježenim i klasičnim metodama ignoriranja, time-outa i ostavljanja djece da se isplaču, dobivamo objašnjenja iz druge, smislenije vizure.

'Sve te metode djeluju upravo iz razloga iz kojih se nikad ne bi trebale koristiti', zaključuje Kuljiš.

Također objašnjava što je zapravo najveća opstrukcija novim spoznajama o roditeljstvu, odgoju i osobnom razvoju. U intervjuu Kuljiš predstavlja i program Osobnog razvoja 'namijenjen onima koji su žele bolje razumjeti i upoznati sebe, aktivno poraditi na svom sazrijevanju, početi preuzimati odgovornost za svoja ponašanja i mijenjati reakcije kojima povrjeđujemo sebe i druge i zbog kojih se kasnije osjećamo loše'.

Zainteresirani za opsežniji pristup temama koje nam definiraju živote, mogu ove srijede poslušati predavanje o najvećim roditeljskim dilemama i zabludama.

Predavanje je uvod u cjeloviti program o ranom razvoju Roditeljstvo 0-6, kroz koji se dobiva šira slika o djetetovu razvoju i roditeljskoj ulozi u tome. Omogućava roditeljima i svima koji rade s djecom da sagledaju svijet djetetovim očima i uvide njegove prave potrebe.