PRILAGODITE GA POTREBAMA

Kako odabrati stil uređenja?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kupujete novi stan ili kuću, odlučili ste se za preuređenje postojećeg stambenog prostora? Ispred vas su mnoge dileme i nedoumice, a jedna od osnovnih je kako odabrati stil uređenja

Ovo su najčešća razmišljanja i problemi svih onih koji kreću u uređenje doma. Estetski kriteriji su najčešće osnovni za odabir stila i načina uređenja, no važno je napomenuti da im prava podloga trebaju biti prostorne mogućnosti, funkcionalni zahtjevi te stil života pojedinca ili obitelji, koji će se nadopuniti vizualnim efektima odabirom željenog dizajna pojedinih elemenata ili stvaranjem općeg ugođaja prostora.

digsdigs.co

digsdigs.co

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kako biste došli do odgovora kako urediti svoj dom i riješili se svih nedoumica, potrebno je napraviti detaljnu analizu, koja će vam sistemom eliminacije pomoći da dođete do pravog rješenja. Estetski kriteriji temeljeni na stvarnim potrebama, prožeti funkcionalnošću pojedinih elemenata, ali i općeg funkcioniranja prostora, koje je nužno za kvalitetu stanovanja, bit će pravi odabir za vas!

Jedan od prvih koraka je sagledavanje prostornih mogućnosti vašeg doma
. Ukoliko imate mali stambeni prostor, koji unutar jednog prostora mora zadovoljavati više namjena, odlučite se za moderno minimalističko uređenje, čiji su elementi jednostavnih geometrijskih oblika i kao takvi ne opterećuju vizualno prostor. Odabirom minimalizma učinit ćete prostor većim i prozračnijim.

Uz odabir stila, nužno se veže i odabir materijala. Drvo, kamen, ali i sve ostale vrste materijala u tamnijim bojama djeluju teško i reprezentativno u prostoru, pa je preporuka svima onima u manjim stambenim prostorima da odaberu materijale u svijetlim bojama. Ukoliko želite vizualno povećati prostor, preporučljivo je koristiti transparentno staklo.

Osim veličine prostora, nužno je analizirati i njegovo prirodno osvjetljenje. Dobro osvjetljenje otvara mogućnosti za različite odabire stilova, materijala i boja dok mračniji prostori, zbog manje površine prozora ili sjene koju stvara priroda oko stambenog objekta, zahtijevaju odabir 'prozračnijih' stilova, svjetlijih boja i 'lakših' materijala.

Veliki stambeni prostori pružaju potpunu slobodu u odabiru načina uređenja, ali se kriteriji sužavaju temeljem drugih odrednica bitnih za funkcioniranje pojedinca ili obitelji u stambenom prostoru. Potrebno je krenuti od vlastitih potreba i navika. Jeste li osoba koja s užitkom posvećuje puno pažnje održavanju doma ili su vam to usputne aktivnosti koje obavljate ponekad i nerado? Klasični i rustikalni stilovi uređenja zahtijevaju temeljitije održavanje zbog materijala i načina oblikovanja elemenata dok moderni minimalistički omogućavaju brzo i jednostavno održavanje.

digsdigs.co

digsdigs.co

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ukoliko ste praktičan tip vaš logičan odabir će biti minimalistički stil uređenja

Ukoliko ste praktičan tip, željan polifunkcionalnosti, mogućnosti za brzim i jednostavnim promjenama, koje se lako ostvaruju modularnim namještajem, vaš logičan odabir će biti minimalistički stil uređenja, jer ćete željenu modularnost najjednostavnije postići unutar ovog stila. Svi ostali stilovi su kompleksniji, pa se i modularne promjene postižu na kompleksniji način.

Analizirajte svoje sklonosti, hobije, način provođenja slobodnog vremena. Ukoliko ste umjetnički tip, kreirajte umjetnički interijer u kojem su svi elementi poput umjetničkih eksponata, koji zadovoljavaju funkciju, ali predstavljaju i vizualni užitak. Ovakav način uređenja nije prikladan za obitelji s malom djecom.

Ukoliko uživate u prirodi i njenim čarima, odlučite se za rustikalni interijer. Ovakav način uređenja je osobito preporučljiv za vikendice, apartmane i ostale objekte za odmor. Vrstu rustikalnosti, materijale i način njihove obrade prilagodite podneblju u kojem je objekt smješten kako biste zaista uživali u iskonskim čarima tog kraja.

Za sve one koji vole monden i otmjen život i interijer preopručljivo je uređenje u klasičnim stilovima, minimalizmu, s naglaskom na skupocjenim materijalima ili eklektističkom pristupu, koji omogućava miješanje stilova. Za odabir posljednjeg je potreban istančan ukus ili angažman stručne osobe, kako se miješanjem stilova ne bi postigao suprotan efekt od željenog.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi