VRATITE IM SJAJ

Kako očistiti uređaje od nehrđajućeg čelika da ne ostaju tragovi

12.03.2022 u 15:26

Bionic
Reading

Pitate se kako lako očistiti uređaje od nehrđajućeg čelika i vratiti im sjaj? Inoks je s razlogom jedan od najpopularnijih završnih obrada za kuhinjske uređaje jer pećnica, štednjak i hladnjak od nehrđajućeg čelika izgledaju poput profesionalnih uređaja i s lakoćom se uklapaju u moderne, ali i tradicionalno uređene kuhinje

Koliko god privlačno izgledao, inoks je i magnet za mrlje i tragove od prstiju pa čak i vode. Jako je važno pravilno odabrati sredstva za njegovo čišćenje, a iako na tržištu postoji mnogo specijaliziranih sredstava koji će mu vratiti stari sjaj, jednako su učinkovita, ali i ekološki prihvatljivija sredstva koja možete napraviti sa sastojcima koje imate kod kuće.

Prvi korak: uklonite mrlje

Prije nego počnete čistiti uređaje od nehrđajućeg čelika, uvijek provjerite upute za čišćenje proizvođača na internetu ili knjižicu koja dolazi s uređajem. Kvaka je u tome da nisu sve završne obrade čelika iste, a vaš uređaj može imati poseban premaz za koji je potreban poseban proizvod za čišćenje ili je jednostavno dovoljno obrisati ga vlažnom krpom.

Inoks je magnet za otiske prstiju što može biti frustrirajuće jer se kuhinjski uređaji često koriste u svakodnevnoj upotrebi, što otežava održavanje. No dobra vijest je da se vrlo lako čisti. Započnite brisanjem mrlja čistom krpom od mikrofibre jer ona pomaže u otapanju masnoće i daje dodatni sjaj. Nitko ne želi prošaranu završnu obradu pa brišite u smjeru zrna metala, naime mogu se pojaviti pruge ako brišete kružnim pokretima ili suprotno od zrna metala.

Sredstva za čišćenje inoksa koja možete sami napraviti

Kod čišćenja trebali biste biti jako oprezni i ne koristiti ništa previše abrazivno što bi moglo oštetiti metalni premaz. Preporučuje se korištenje sode bikarbone pomiješane s vodom kako biste dobili pastu za uklanjanje tvrdokornije prljavštine ili masnoće. Obavezno dobro isperite područje nakon tretmana i osušite ga krpom od mikrovlakana kako biste spriječili pojavu tragova od vode. Specijalizirani proizvodi za čišćenje namijenjeni uređajima od nehrđajućeg čelika dat će savršene rezultate jer su formulirani za uklanjanje tragova i mrlja, kao i za uklanjanje masnoće. Osim toga neki proizvodi imaju zaštitno sredstvo koje sprječava ponovno pojavljivanje tragova prstiju.

Ekološki prihvatljiva su domaća sredstva za čišćenje napravljena od sode bikarbone ili octa, no uvijek prvo napravite test na malom području koje je teško vidjeti, kako biste bili sigurni da neće oštetiti površinu. Napunite bocu s raspršivačem nerazrijeđenim bijelim octom te pošpricajte površinu. Zatim mekom krpom za čišćenje obrišite ocat s površine dok se ne osuši. Isperite vodom te posušite čistom suhom krpom.

Alkoholni ocat i maslinovo ulje također mogu biti odlično sredstvo za čišćenje uređaja od nehrđajućeg čelika. Navlažite krpu od mikrovlakana octom i istrljajte površinu kako biste se riješili masnoće i prljavštine. Ostavite da se osuši, a zatim navlažite krpu s malo maslinovog ulja i brišite u smjeru zrna čelika kako biste im vratili sjaj.

Druga metoda je korištenje sapuna za posuđe i dječjeg ulja. Razrijedite čajnu žličicu sapuna za posuđe u jednoj litri tople vode. Navlažite krpu od mikrovlakana ovom otopinom i očistite nehrđajući čelik. Zatim uzmite čistu krpu od mikrovlakana i navlažite je u čistoj, toploj vodi. Obrišite površinu, ostavite da se osuši, a zatim nanesite kap dječjeg ulja kako bi uređaji zasjali.

A što izbjegavati?

Možete kupiti proizvode za čišćenje od nehrđajućeg čelika dizajnirane posebno za sudopere ili posuđe, ali nemojte biti u iskušenju koristiti ih na uređajima jer mogu biti abrazivni i izgrebati završnu obradu. Ostale stvari na koje treba pripaziti su prašci za ribanje, spužve od čelične ili žičane vune, izbjeljivači i amonijak jer mogu oštetiti završnu obradu uređaja. Nemojte nikad brisati suprotno od zrna nehrđajućeg čelika jer će se inače pojaviti pruge te uvijek završite brisanjem čistom, suhom krpom kako biste izbjegli pojavu tragova.

Što ne smijete koristiti?

Proizvodi za čišćenje koje nikada ne smijete koristiti na nehrđajućem čeliku su jaki abrazivi, prašci za ribanje, čelična vuna, izbjeljivač i drugi proizvodi s klorom, sredstva za čišćenje stakla koja sadrže amonijak, voda iz slavine, posebno ako je voda tvrda (koristite čistu destiliranu ili umjesto toga filtrirana voda) i sredstva za čišćenje pećnica.