NOVI DOKAZI

Kako nas voće i povrće tjeraju da još više jedemo

04.12.2012 u 09:31

Bionic
Reading

Jedete li više povrća i voća kad ste na dijeti da zatomite glad, to možda i nije dobra ideja jer nova istraživanja kažu da može uzrokovati još veću glad

Pijete li primjerice sok od voća prije jela, on bi mogao potaknuti glad i natjerati vas da pojedete više, ustvrdili su znanstvenici na Sveučilištu Purdue u Indiani. Kada su ispitanici započeli obrok sokom, na kraju su pojeli više hrane, za oko 100 kalorija. Razlog tome je to što ljudi često žeđ zamijene za glad pa na kraju jedu više nego im je potrebno.

Rezultati istraživanja pokazuju da su ispitanici jeli još više kada su prehrani dodali ekstra porcije voća i povrća, zbog kojeg su se trebali dulje osjećati sitima.

Čak 34 sudionika studije udebljalo se nekoliko kilograma zbog te metode, neovisno o tome jesu li bili pretili ili nisu, piše Daily Mail

Profesor Richard Mattes sa Sveučilišta Purdue zaključio je s kolegama da su ispitanici pojeli od 785 do 821 kalorije visokokaloričnih jela poput makarona sa sirom u testu u sklopu kojeg im nije bila zabranjena nijedna vrsta hrane.

Kada su drugi kandidati započeli obrok voćem i povrćem da bi se zasitili, ukupno su pojeli oko 678 kalorija, što nije puno manje od prve skupine. Najviše je pojela skupina koja je prije jela pila sok, oko 891 kalorije.

Niti nakon osam tjedana prehrane koja uključuje voće, povrće ili sok za početak obroka ispitanici nisu zaključili da su zatomili glad niti su unijeli znatno manje kalorija nego prije.

Znanstvenici zaključuju da teorija o voću i povrću koje pomaže da dulje ostajemo siti i lakše mršavimo nije točna, a u nekim slučajevima čak uzrokuje unos više kalorija no inače.