RAZLOG VIŠE

Kako nas orgazam čini pametnijima?

06.08.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Ostavite sudoku i okrenite se svom partneru: orgazam bolje aktivira mozak od mozgalica te može blokirati bol

Rezultati novog istraživanja daju potpuno novi smisao riječi mozgalica budući da se tvrdi kako je orgazam za mozak bolja vježba od križaljke ili sudokua, piše MailOnline.


Orgazam povećava moždanu aktivnost cijelog organa, a slagalice aktiviraju relativno lokalizirane regije, tvrdi neuroznanstvenik Barry Komisaruk.

Profesor, koji je prije gotovo deset godina objavio prve dokaze od dijelovima mozga uključenima u orgazam kod žena, također tvrdi da osjet orgazma može blokirati bol.

'Kod orgazma bilježimo ogroman porast protoka krvi u mozgu. Dakle, moje je uvjerenje da to ne može biti loše. Krv donosi hranjive tvari i mozak napaja kisikom.'

'Mentalne vježbe povećavaju moždanu aktivnost, ali samo u relativno lokaliziranim područjima. Orgazam aktivira cijeli organ.'

Istraživanje, u kojem se mjerio protok krvi u mozgovima žena koje su doživjele orgazam, provedeno je na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju.

Sedamdesetdvogodišnji znanstvenik proučava žensko uzbuđenje od 1960., no još uvijek vjeruje da je orgazam neistraženo područje.

'Mi ne znamo gotovo ništa o užitku', kaže.

'Važno je razumjeti kako to mozak procesuira. Koji dijelovi mozga proizvode takav intenzivan užitak te može li se to koristiti na neke druge načine? Što bi orgazam mogao učiniti u sprečavanju depresije, anksioznosti, ovisnosti ili boli?'