RECEPTI ČITATELJA

Kako napraviti pravu domaću orehnjaču

16.04.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Neki tradicionalni recepti nikada ne mogu dosaditi, a među njima sigurno je i dobra stara orehnjača. Ako još niste uvježbali izradu ove slasne poslastice, jesen je pravo vrijeme za to

Sastojci za tijesto:
500 g brašna
60 g šećera
prstohvat soli
1 kvasac
300 ml mlijeka
100 g margarina
2 žlice ruma
1 vanilin šećer
2 žumanjka

Sastojci za fil (nadjev od oraha):
200 g oraha
100 g šećera
100 ml mlijeka
1 žlica ruma
1 vanilin šećer

Priprema
U jednu posudicu odvojite malo toplog mlijeka, stavite kvasac, malo šećera te žlicu brašna i ostavite da se podiže na toplome.

U drugu posudu stavite brašno, dodajte margarin te izmiješajte. Zatim dodajte šećer, žutanjke, sol, rum i mješavinu kvasca te sve dobro izmiješajte i ostavite da se diže oko sat vremena.
Za to vrijeme pripremite filu. Mljevene orahe i obje vrste šećera prelijte kipućim mlijekom, nakon toga umiješajte rum.

Kada se tijesto digne, stavimo ga na pobrašnjenu krpu/dasku/stol te uz dodatak brašna izmijesimo tijesto koje podijelimo na dva dijela. Svaki dio razvaljamo te premažemo filom i zarolamo.

Ostavimo da se diže još nekih 10-ak minuta i zatim stavimo peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-ak minuta. Kada kora dobije lijepu smeđu boju, kolač je gotovo.

Recept za orehnjaču poslala nam je Anita Baćurin iz Gline.


Svoje omiljene recepte od jesenskih namirnica svakako pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala