TEEN SAVJETI

Kako najbolje iskoristiti zimske praznike?

23.12.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Jeeee, školski dani sad su iza vas i konačno ste dočekali zimske praznike! Donosimo nekoliko ideja kako iskoristiti slobodno vrijeme na najbolji mogući način

Nakon što ti dojadi ljenčarenje, spavanje, gledanje omiljenih filmova i serija i slične dokoličarske aktivnosti, vjerujemo da ćeš poželjeti i nešto čime ćeš korisnije iskoristiti vrijeme. 

Druži se: Umjesto da satima visiš na Fejsu, izađi i nađi se sa starom ekipom koju rjeđe viđaš, a draga ti je i ne bi volio da izgubite kontakt. Obično nam je za to izgovor nedostatak vremena, no praznici su idealna prilika da se konačno vidite. Socijaliziraj se i izvan virtualnog svijeta.

Posveti se sebi: Nekad davno izrađivala si nakit ili redizajnirala odjeću, a onda si zbog drugih obaveza prestala ili ti je dojadilo. Možda se ponovno prisjetiš kako neke sitnice koje te zaokupe mogu biti zabavne. Želiš isprobati nove stilove šminkanja ili konačno promijeniti frizuru? Praznici su najbolje moguće vrijeme za to. Uživaj u stvarčicama koje voliš sad kad imaš više vremena baš za sebe!

Promijeni životne navike: Zimski praznici su idealno vrijeme da započneš provoditi u djelo onu staru 'u zdravom tijelu zdrav duh'. Pronađi jednostavne vježbe za tjelovježbu koju možeš raditi i kod kuće, te svako jutro odvoji pola sata za vježbanje. Jasno je da ćeš oko blagdana malo otpustiti kočnice, ali neka ti među novogodišnjim odlukama bude i ona o zdravijem načinu življenja. Umjesto fast fooda, slatkiša i nezdravih napitaka jedi što više povrća, voća i pij vodu. Prošeći se kad god možeš umjesto da koristiš javni prijevoz, otiđi s prijateljima u prirodu, budi aktivniji. Zdraviji način života donijet će ti i bolje raspoloženje. Pogledaj kakve se mogućnosti bavljenja sportskim aktivnostima kriju u mjestu u kojem živiš, frenda za rukav i iskoristi što možeš! Naravno, nije lako promijeniti se preko noći, ali potrudi se poraditi na tome.

Preuredi sobu: Ako si već dulje vrijeme nezadovoljan izgledom svoje sobe, evo prilike da je preurediš! Sama promjena boja zidova ili prekrivača na krevetu čini čuda. Možda je vrijeme da obnoviš postere ili slike po zidovima i, ovo ti se neće sviđati, ali garantirano djeluje dobro na raspoloženje kad je gotovo – presložiš ormare i ladice da se prisjetiš gdje što imaš i lakše se snalaziš te obrišeš prašinu i u teško dostupnim kutovima.

305993,306007,306009,305991Pročitaj knjigu: OK, vjerojatno sad misliš: 'Pa dosta mi je knjiga tijekom škole', ali nema boljeg opuštanja uz dobro štivo. Čak i ako nisi baš osoba koja voli čitati, zašto ne isprobati nešto novo! Zamoli prijatelje da ti preporuče par naslova i pravac u knjižnicu.

Zakopaj ratnu sjekiru s roditeljima: Pronađi vremena i živaca za to da izgladite nesuglasice i bolje shvatite jedni druge. Kao što nije lako biti tinejdžer, znaj da nije lako biti ni roditelj, i oni cijelo vrijeme moraju učiti. Kako bi ti dali što više slobode i bili što tolerantniji, pokaži im da si zreliji nego što to oni misle. Za početak, ne lupaj vratima i drži se vaših dogovora baš uvijek. Praznici su idealno vrijeme da se malo zbližite pa ukoliko ti se pruži prilika, otiđi s njima nekamo, pomogni im u šopingu, napravi neki manji kućanski posao... Inicijativa i dobra volja koju pokažeš sigurno će im se jako svidjeti.

Sretno, i uživajte u praznicima.