JEDNOSTAVNI SAVJETI

Kako motivirati dijete da radi zadaće i uči

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.09.2012 09:04
  • Objavljeno 17.09.2012 u 09:04
dijete učenje škola

dijete učenje škola

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Školska godina je tek započela, a vi ste već u začaranom krugu s pisanjem zadaća i problemima oko motivacije djeteta da izvršava svoje obaveze bez svađa i nagovaranja? Evo nekoliko savjeta kako motivirati dijete da piše zadaće

Većina djece ne voli pisati domaću zadaću ni učiti. To je zapravo razumljivo jer su prije toga nekoliko sati isto to radili u školi pa su im sve druge stvari u kući zanimljivije. Stoga zadatak roditelja nije da djecu nauče kako zavoljeti raditi domaće zadaće, pišu psiholozi Chick Moorman i Thomas Haller za News for Parents, već ih trebaju naučiti kako da izvršavaju tu obavezu na vrijeme i samostalno.

Roditelji često zadaću vide kao svoj problem, a ne kao djetetov zadatak. Stogs daju ultimatume, ljute se i viču na djete, što na kraju rezultira porazom. Roditelji imaju obavezu stvoriti sistem prema kojem će dijete raditi zadaću, a dijete obavezu da je napravi.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Dijete treba samostalno učiti

Riječ ‘zadaća’ izbacite iz upotrebe i koristite riječ ‘učenje’. Tada vrijeme za učenje postaje upravo to, čak i kada dijete nema zadaću, već će samo ponoviti gradivo ili se pripremati za ispit.

Rutina je važna za dijete od malih nogu pa je tako i s učenjem. Probajte se organizirati da to bude uvijek u isto vrijeme, a u odluku kada će to biti, svakako uključite dijete. Kad jednom to dogovorite, nema odustajanja niti promjena. Time ćete djetetu pokazati koliko je učenje i obrazovanje važno na ljestvici prioriteta.

Dogovorite se hoće li to biti odmah nakon škole i aktivnosti ili poslije, hoće li radije učiti u svojoj sobi ili uz vas u kuhinji. O svemu može odlučivati, osim o tome da ne želi učiti. Tu morate biti čvrsti i dati do znanja da je to jedina odluka koju donosite vi sami.

Rutina učenja neka bude jednostavna i predvidljiva. Započnite s pripremom svih potrebnih knjiga i bilježnica za taj dan, a završite slaganjem torbe i čišćenjem radnog stola.

Ne rješavajte zadatke i ne pišite umjesto djeteta. Kada se dijete požali da mu ne ide i da ne može napisati zadaću, recite mu da sigurno može ako malo razmisli i prouči što se od njega traži. Zatim se odmaknute i dajte mu malo vremena. Ne uspije li dijete samo u rješavanju problema, vaš pristup treba se sastojati u pitanjima, a ne u nuđenju odgovora. Krenite po redu i pitajte dijete što ne razumije, postavljajte podpitanja dok samo ne dođe do odgovora.

Da bi samostalno učilo, dijete mora znati napraviti raspored zadataka i posložiti prioritete. Tu je nepohodna vaša pomoć, a poslije samo provjeravajte je li usvojilo sistem učenja treba li eventualno nešto mijenjati.


Potkupljivanje u obliku slatkiša ili nekih drugih nagrada za učenje nije preporučljivo. Dijete hvalite svaki put kada vidite da se potrudilo i recite da će se to na kraju vidjeti na ocjenama, zbog čega treba biti ponosno na sebe kao što vi već jeste.

Dok dijete uči, vi odradite svoje obaveze jer nikako nije poticajno da vi za to vrijeme, naprimjer, gledate televiziju ili čavrljate na telefon. Svojim primjerom nabolje ćete pokazati kako se dijete treba odnositi prema školi i učenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi