PROSTOR ZA KLINCE

Kako jeftino i maštovito urediti dječju sobu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Uređenje dječje sobe uvijek je posebno maštovit i izazovan zadatak. Osim razigranosti, koja se postiže dizajnom, materijalima i bojama, dječja soba mora zadovoljiti i mnoge funkcionalne zahtjeve – pogotovo kada se uređuje soba za djecu školskog uzrasta

Dječja soba je idealno mjesto za izražavanje kreativnosti, novih ideja, primjene šarolike palete boja i oblika, u čije uređenje morate obavezno uključiti i svoje mališane, jer stvarate prostor za njih. Multifunkcionalnost je bitna značajka tog prostora, jer nijedna druga prostorija doma ne objedinjuje ulogu spavaonice, igraonice, radnog prostora i dnevnog boravka poput dječje sobe. Zbog svih tih razloga, uređenje dječje sobe izuzetno je zahtjevno i kompleksno.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kada dječju sobu promatramo u ulozi spavaonice, potrebno je naglasiti važnost zdravog spavanja, što se postiže kvalitetnim madracem i podnicom. Položaj kreveta treba biti takav da osigura što više slobodnog prostora, a ne da ga dijeli. Poželjan je smještaj kreveta na dovoljnoj udaljenosti od ogrjevnog tijela i prozora. Ukoliko je u sobi smješteno dvoje djece, s obzirom na prostorne mogućnosti, poželjno je odabrati krevete na kat ili krevet s dodatnom ladicom – krevetom. Ukoliko imate dovoljno mjesta, smjestite dva odvojena kreveta.

Dizajn dječjeg kreveta izuzetno je bitan jer sudjeluje u stvaranju općeg ugođaja sobe. Mogućnosti odabira su zaista velike, a sam oblik ovisi o uzrastu, spolu i osobnosti djeteta. Kreveti mogu biti i klasičnog izgleda, a naglasak se može dati razigranom posteljinom. No dizajn koji krevet pretvara u sportsku jurilicu, o kakvima maštaju dječaci, ili romantičan krevet, poput onoga iz bajki, kakve zamišljaju djevojčice, bit će pravo osvježenje za svaku dječju sobu.

Jedan od bitnih zahtjeva za dječju sobu je mogućnost transformacije u igraonicu. Poželjno je osigurati minimalno 4 m2 slobodnog prostora koji će djeca iskoristiti na željen način. Također je potrebno postaviti dovoljno polica i ormara u koje će mališani pospremati igračke. Ukoliko je dječja soba mala, iskoristite dizajnerske trikove koji su podigli krevet, a prostor ispod njega iskoristili kao dio za igru. Interesantna dizajnerska rješenja postoje i za krevete na kat u sklopu kojih je integrirana igraonica.

Za djecu školskog uzrasta najvažnija uloga dječje sobe, u smislu funkcionalnosti, uloga je radnog prostora. Uz spavanje, najviše vremena provode u njoj učeći. Položaj i veličina radnog stola izuzetno su važni za kvalitetu rada i učenja. Poželjno je osigurati radni stol minimalnih dimenzija 90x60 cm, koji će biti smješten frontalno uz prozor ili na način da prirodno svjetlo dolazi s lijeve strane, odnosno s desne ako je dijete ljevak. Uz radni stol postavite police te ladice za knjige i pribor. Obratite pažnju i na odabir radne stolice koja treba biti ergonomski prilagodljiva. Radnu zonu je poželjno organizirati kao izdvojenu za 'ozbiljnije' školarce dok se onima koji tek kreću u školu ona može smjestiti uz prostor za igru.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Poželjno je osigurati minimalno 4 m2 slobodnog prostora koji će djeca iskoristiti na željen način
Dječja soba se redovito koristi i kao dnevni boravak, tj. prostor za druženje i opuštanje. Smještanjem TV-a, računala, fotelje ili dvosjeda za odmaranje, mini biblioteke i ostalih elemenata koji upotpunjavaju takvu ulogu prostora zadovoljit ćete i taj zahtjev, tj.  pretvoriti dječju sobu u multifunkcionalnu. Dnevni dio za mališane bit će drugačije organiziran od boravka za one zrelije dobi. Mališanima postavite maštovito oblikovan stol i stolice malih dimenzija, koji će stvarati zasebnu zonu.

Dnevni dio za zreliju djecu može se oblikovati na različite načine, a u nedostatku prostora, možete postaviti krevet koji će osim uzglavlja imati naslon i na uzdužnoj strani, pa se preko dana može koristiti kao element za sjedenje, ležanje i odmaranje. Uz krevet smjestite klupski stolić ili ga postavite uz krevet.

Dječja soba je kompleksan prostor koji uz sve funkcionalne zahtjeve mora zadovoljiti i one estetske da bi boravak u njoj bio maksimalno ugodan vašem djetetu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi