PARIŠKA PRESUDA

Kako je zauvijek promijenjena vinska scena?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.04.2012 14:51
  • Objavljeno 10.04.2012 u 14:51
George Taber

George Taber

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pariška presuda bila je prekretnica u modernom vinarstvu, nakon kojeg su zemlje takozvanog Novog svijeta počele biti prihvaćane kao ozbiljni proizvođači kvalitetnog vina

Jedan od najznačajnijih gostiju nadolazećeg Zagreb Wine Gourmet Weekenda bit će George M. Taber. Ovaj poznati novinar New York Timesa četrdesetak je godina bio novinar specijaliziran za financijske teme, prije no što je krenuo pisati o vinu. Njegova druga knjiga 'To cork or not to cork' iz 2007. bavi se jednom od najkontroverznijih tema u današnjoj vinskoj industriji –

čime zatvarati vinske boce. Knjiga je iste godine osvojila nagradu za najbolju vinsku knjigu godine pri International Association of Culinary Proffesionals, a bila je i finalist za nagradu James Beard najvišu čast za eno i gastro stručnjake na području Sjeverne Amerike te najprestižniju britansku godišnju André Simon za najbolju vinsku knjigu godine.

Njegova posljednja knjiga je 'In Search of Bacchus: Wanderings in the Wonderful World of Wine Tourism' i prema prvim reakcijama predstoji joj velik uspjeh. No usprkos uspjehu njegovih novijih knjiga najznačajnije Taberovo djelo je njegova prva knjiga: 'Pariška presuda' objavljena 2005. Knjiga predstavlja prisjećanje na veliko Pariško kušanje 1976., kada su dotad nepoznata kalifornijska vina pobijedila dotad neprikosnovene francuske favorite u slijepom kušanju koje je postalo revolucija za svijet vina.

Na Zagreb Wine Gourmet Weekendu George Taber vodit će i panel pod nazivom Judgment of Paris. Time želi rekonstruirati slavnu parišku degustaciju o kojoj je George M. Taber izvijestio kao novinar New York Timesa. On će ekskluzivno za ZWGW ispričati što se zapravo dogodilo i kako je ta degustacija zauvijek promijenila svjetsku vinsku scenu.

Uz Georgea Tabera, koji će predavanje ilustrirati fotografijama, predavanju će nazočiti i vinari čija su vina sudjelovala na tom ocjenjivanju – David Gates iz vinarije Rigde i Ivo Jeramaz inače nećak kultnog Miljenka Mikea Grgicha iz vinarije Grgich Hills Estate, najznačajnijeg Hrvata u vinskom svijetu. Iako je u Kaliforniju otišao prije više od 50 godina ostao je iznimno vezan uz svoju domovinu, što je dokazao otvaranjem vinarije Grgić 1996. u Trsteniku. U Kaliforniji vodi jednu od najpoznatijih vinarija Grgich Hills. Od Pariškog kušanja 1976. postao je jedan od najznačajnijih vinara 'novog svijeta'.

Miljenko Grgić je tada kao glavni enolog kalifornijske vinarije Chateau Montalene bio zaslužan za najbolje bijelo vino. Naime, odabrani francuski suci su na slijepom kušanju chardonnay Chateau Montalene iz 1973. proglasili najboljim bijelim vinom kušanja, superiornijim svim chardonnayima iz Burgundije. Tada su burgundska bijela vina naširoko bila smatrana neprikosnovenim šampionima među bijelim vinima, kojima kalifornijska vina nisu bila u mogućnosti parirati. George M. Taber, kao svjedok tog kušanja najbolja je osoba za vođenje panela o ovom legendarnom događaju za svjetsko vinarstvo. Nakon panela sam autor 'Pariške presude' potpisivat će knjigu čiji je prijevod na hrvatski omogućila Školska knjiga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi