HUMANITARNA KATASTROFA

Kako je Madonna naprasno napustila afričku siročad

20.04.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Ono što je Madonna s dobrim namjerama započela pred koju godinu u Malaviju, završilo je katastrofom. Umjesto izgrađenih škola za napuštenu siročad siromašne afričke zemlje, humanitarna akcija završila je istragama, sudskim procesima, pobunama lokalnih seljaka zbog oduzete zemlje, optužbama pjevačice zbog njezina prevrtljivog karaktera, korištenjem akcije za samopromociju i žestoke svađe s predsjednicom Malavija Joyce Bandom. Pravi gubitnici? Zna se, malavijski mališani

‘Gospođa očajnički misli da mora zavrijediti priznanje nasilnički se ponašajući prema državnim dužnosnicima, umjesto da na pozornici izvodi pristojnu glazbu. Ona smatra da cijeli svijet treba znati da sama gradi škole u Malaviju, iako je svojim novcem zapravo pridonijela samo izgradnji učionica, očekujući da se zbog toga prema njoj odnosimo s najvišim državničkim počastima...'

To je dio pisma Joyce Bande, upućenog Madonni prije koji dan, u kojem predsjednica Republike Malavi oštro kritizira narcisoidni karakter pop-dive i njezin dobrotvorni rad, optužujući je zbog megalomanskog napuhavanja svojih zasluga, stalnog predomišljanja i bullinga državnih dužnosnika. Za razliku od skromnijih zvijezda, poput Chucka Norrisa, Bona i Davida Jamesa, koje su humanitarnim radom pomagale afričkim mališanima ne očekujući da ih skrušeno dočekuju s crvenim tepihom kao gostujuća božanstva, Madonna je od prvoga dana navodno tražila da joj se klanjaju do poda.


Netom ranije ona je predsjednici uputila rukom našvrljano pismo puno gramatičkih grešaka u kojemu traži s njom sastanak da raščiste stvari, ali predsjednica Banda (prema Forbesu 71. najmoćnija žena svijeta i prva u Africi) nije imala vremena za pjevačicu, izjavivši da je već ionako imala ‘dovoljno problema oko Madonnina usvajanja dvoje malavijske djece i stalnih promjena plana oko realizacije humanitarnog projekta’. Diva se potom bijesno uputila kući, no u zračnoj luci uskratili su joj VIP-tretman, na što se ovoj digla kosa na glavi.

Madonnino pismo


Prepucavanje između pjevačice i predsjednice siromašne afričke države time je doseglo točku usijanja oko projekta koji je na Madonnin poticaj trebao osigurati školovanje malavijske napuštene siročadi, ali se pretvorio u skandaloznu trakavicu vrijednu oko više od 14 milijuna protraćenih dolara, u koju je upetljana i sestra malavijske predsjednice, Anjimile Mtila-Oponyo, navodno odgovorna za 3,8 milijuna. Ona je nesuđena ravnateljica školskog kompleksa koji je trebala podići Madonnina dobrotvorna neprofitna organizacija Raising Malavi (Podizanje Malavija).

Potaknuta katastrofalnim životnim uvjetima milijun malavijske siročadi bez mogućnosti školovanja, Madonna je 2006. zajedno s čelnikom njujorškog Kabala centra Michaelom Bergom osnovala Raising Malavi s idejom da i ona, po uzoru na Oprah Winfrey koja je u Južnoj Africi osnovala Akademiju za djevojke, izgradi instituciju za obrazovanje barem malog dijela ženske siročadi. Zajedno s modnom kućom Gucci organizirala je u suradnji s UNICEF-om veliku dobrotvornu gala priredbu kojoj su nazočile zvijezde poput Toma Cruisea, Rihanne, Jennifer Lopez, Gwen Stefani, Demi Moore i Gwenyth Paltrow, darujući bogate donacije, a diva je obećala svaki donirani dolar uvećati dolarom iz vlastita džepa, posvojivši usput dvoje malavijske djece, oko čega se još i danas vuče pravna zavrzlama.


Ali tijekom priprema, novac je iscurio, pa kako nije preostalo ništa za ciglu, projekt je napušten. Kabala centar je pod istragom, a lokalni zaposlenici, uključujući sestru predsjenice Bande, optuženi su za trošenje novca na luksuzne automobile, satove i skupe članarine za golf-klubove. Mtila-Oponyo i još neki tužili su Madonninu zakladu za klevetu, a lokalni seljani digli bunu zbog oduzete zemlje za gradnju školskog kompleksa. Ukratko, kaos. Madonna je potom promijenila koncepciju, pa je ovoga puta u suradnji s međunarodnom neprofitnom organizacijom ‘buildOn’, ipak uspjela sačuvati novac za gradnju deset osnovnih škola za pet tisuća dječaka i djevojčica, no – prema tvrdnji malavijskih vlasti - nastavila je sa svojim prevrtljivim stilom ponašanja, dok ovima nije prekipjelo, naročito predsjednici Bandi.

Bivši predsjednik Bingu wa Mutharika očito je imao više strpljenja s pop-divom od Joyce Bande, koja ga je naslijedila prošloga travnja nakon njegove iznenadne smrti. Bila je potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova, školovala se u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi, a prije ulaska u politiku bila je predsjednica Nacionalne udruge poslovnih žena, vodeći razne projekte u borbi protiv gladi i pokrete za prava žena. Možda zbog sestre, a možda zbog vlastitog povrijeđenog ponosa, nije više imala živaca za ćudljivu pjevačicu dobrih namjera, a pjevačica za traljavu administraciju Malavija, bez obzira na to što ta siromašna zemlja u obrazovanju i zdravstvu presudno ovisi o pomoći izvana, naročito o onoj iz Velike Britanije.


Joyce Banda u društvu Baracka Obame

Neki sada poručuju Madonni da bi joj bilo bolje uplatiti safari ako želi u Afriku, drugi vjeruju da autokratska predsjednica koristi položaj da zaštiti sestru, ali ovaj slučaj pokreće vrlo ozbiljne rasprave o budućnosti takve vrste humanitarne pomoći koju oblikuju zapadne zvijezde, ne samo u Malaviju, nego na cijelom Crnom kontinentu.

'Stara slika crnog gladnog djeteta u bijelom naručju sada budi negativne emocije', komentira jedan dužnosnik UN-a. 'Naglasak više nije na milosrđu celebritija, nego na partnerstvu i izgradnji ugroženih prema poslovnom modelu.'

Nekoliko UN-ovih agencija i dobrotvornih organizacija još koristi slavu zvijezda da privuku donacije (Katy Perry je nedavno bila na Madagaskaru), ali zbog recesije, njihov je utjecaj ionako sve manji, novac tanji, a umjesto pomoći, Madonna je crnim mališanima presjekla ionako tanašan put do spasa. Zatvorila je svoje urede u Malaviju i definitivno napustila projekt u koji je, navodno, uložila vlastitih 11 milijuna dolara.

I dok se sada dovodi u pitanje vjerodostojnost pisma predsjednice Bande, sama predsjednica izjavljuje u Daily Telegraphu da je Malavi 'toplo srce Afrike' i da nikome ne mogu zabraniti dolazak, ali da je humanitarni angažman pjevačice definitivno završena priča.