NAGLASITE UZGLAVLJE

Kako izgleda trendi spavaća soba?

Bionic
Reading

Ukoliko želite spavati i odmarati se u trendovski uređenoj spavaćoj sobi, savjet je jednostavan: naglasite uzglavlje kreveta, a ostale elemente, uključujući garderobne ormare, učinite neutralnima u prostoru

Najnoviji trendovi ističu dizajn samog kreveta

U uređenju spavaćih soba sve veću ulogu zauzimaju detalji poput dekorativnih predmeta, slika na zidovima i skulptura. Oni svojom bojom, veličinom i pozicijom privlače pažnju i daju prostoru osobnost. Važan element uređenja je i rasvjeta. Osim istaknutih lustera i lampi, koji imaju funkcionalnu i naglašenu dekorativnu ulogu, popularna je i ugradbena indirektna rasvjeta. Ona najvećim dijelom pridonosi kreiranju ugodne intimne atmosfere, ali određenim načinima ugradnje može preuzeti i funkcionalnu ulogu, npr. osvjetljenja unutrašnjosti ormara, police ili noćnog ormarića.

Garderobni ormari moraju biti neutralni. Svojom veličinom i visinom obično zauzimaju veliku površinu zidova, pa se jednostavnim, jednobojnim frontama ili manjim geometrijskim umecima njihova prisutnost čini diskretnijom. Najbolje rješenje predstavljaju ugradbeni ormari od poda do stropa ili garderobe, koje su obično smještene u izdvojenom prostoru.

Zid iza uzglavlja kreveta postaje dominantan dio sobe

Najnoviji trendovi ističu dizajn samog kreveta. Kompleksnost ili elegantna jednostavnost njegove forme, upotpunjene primijenjenim materijalima: drvom, kožom ili različitim umjetnim materijalima, mora doći do izražaja. To znači da trebate dobro promisliti o dizajnu, koji je ovisan o dimenziji prostora i željenoj veličini madraca. Naime, dizajn kreveta može biti takav da je njegova  veličina znatno veća od dimenzije madraca. Voluminozni, atraktivni kreveti traže velik prostor u kome će doći do punog izražaja. U suprotnom, takav će krevet zagušiti prostor i stvoriti suprotan efekt od željenog.

Najnoviji trendovi dozvoljavaju slobodu odabira kada se radi o veličini uzglavlja kreveta, a konačan je cilj samo jedan – imati skladno oblikovanu cjelinu koja će svojim ergonomskim karakteristikama zadovoljiti vaše potrebe. One ovise o vašoj tjelesnoj građi te navikama i aktivnostima koje prakticirate prije spavanja, kao što su čitanje, telefoniranje, surfanje internetom itd. u sjedećem, poluležećem ili ležećem položaju...

Najveći pomak u trendovskom uređenju spavaćih soba je način tretiranja zida iza uzglavlja kreveta. On postaje dominantan dio sobe kojem treba posvetiti posebnu pažnju. Način oblikovanja tog zida ovisi o vašim potrebama, tj. iskoristivosti prostora.

Ukoliko je veličina sobe takva da u nju ne možete smjestiti sve potrebno, zid iznad uzglavlja možete iskoristiti za formiranje polica. Možete ih oblikovati pločama od gipsa u obliku koji ostavlja dojam da su dio zida ili postaviti kao samostalne. Te police mogu biti zamjena za noćne ormariće, ukoliko nemate dovoljno prostora za njihovo postavljanje.

Vodite, međutim, računa o tome da su uvučene police iznad glave uvijek bolje rješenje od istaknutih zbog mogućnosti pada predmeta i ozljeđivanja. Trendovska spavaća soba brine se o svemu: udobnosti, estetici, funkcionalnosti, iskoristivosti, stoga – odaberite trend, jer će ispuniti sve vaše zahtjeve.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.