VELIKE PROMJENE

Kako doista izgleda žensko tijelo nakon trudnoće

18.09.2013 u 20:55

Bionic
Reading

Kao pin-up i budoir fotografkinja, Ashlee Wells Jackson navikla je snimati vrlo intimne fotografije. No njezin projekt nazvan 'Tijela u 4. tromjesečju' – serije fotografija koje prikazuju promjene na ženskom tijelu nakon trudnoće – otkriva intimnost u sasvim drugom smislu

Pokazujući tijela novopečenih majki, Ashlee Wells Jackson svojim projektom '4th Trimester Bodies Project' nada se kako će u sasvim drugom svjetlu prikazati kulturnu interpretaciju ženske ljepote te promijeniti očekivanja kako samih žena tako i onih oko njih. 'O ovome projektu sam godinama razmišljala. Nakon što sam i sama prošla iskusila prilično traumatičnu trudnoću, iskusila porođaj te se i sama suočila s promjenama na vlastitom tijelu, shvatila sam kako je napokon došlo vrijeme za ovaj projekt', kazala je Ashlee Wells Jackson za Huffington Post.

'Svakodnevno viđam lijepe, inspirativne stvarne žene koje se bore sa slikom vlastitog tijela, jer imaju osjećaj da ne odgovaraju slici kakvu im nameću mediji. Imam osjećaj da to još više utječe na majke koje osjećaju kao da su im trudnoća i porođaj uništili tijelo, umjesto da ga poštuju jer je stvorilo i na svijet donijelo novi život. U našem društvu potrebno je još jako puno toga napraviti kako bi se na tijelo gledalo pozitivno i kako bi dojenje postalo normalna pojava', smatra Ashlee Wells Jackson.

I sama majka troje djece, Ashlee Wells Jackson u svoj projekt 'Tijela u 4. tromjesečju' uključuje sve tipove majki – od posvojiteljica, surogat-majki pa do baka. 'Nije bitan put do majčinstva, ili koliko vam je dijete staro. Ako ste dovoljno hrabri, ja vas želim fotografirati.'

Njezina serija fotografija podsjeća na seriju fotografija fotografkinje Jade Beall i njezin projekt 'Beautiful Body Project' (Projekt lijepo tijelo), koji je još jedna inicijativa koja slavi ljepotu tijela majki s s markantnim crno- bijelim fotografijama.

Odbijajući 'iznimno seksualizirane medije', Ashlee Wells Jackson inspiraciju traži u povijesnim razdobljima, kao što je renesansa i pin-up, kada se, kako kaže, žensko tijelo cijenilo i promatralo na drugačiji način. Pin-up umjetnost usmjerenija je na singl žene u seksi okolnostima, i Ashlee kaže kako u tome ima nečeg ohrabrujućeg, jer su se tada cijenile ženske obline.

Jackson smatra kako ljudi danas imaju 'nerealna očekivanja jer ne znaju za ništa bolje' te ističe ljepotu renesansnog prikazivanja ženskog tijela s oblinama i dojenjem djece. Otkrila je i kako je na društvenim mrežama, poput Instagrama i Facebooka imala problema s cenzurom zbog objave fotografija pa je jedno vrijeme bila i 'blokirana'. To ju je navelo da pokrene peticiju na Change.org kako bi zaštitila svoj sadržaj.