UČENIČKE MUKE

Kako do boljih rezultata u školi

09.05.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Školska godina je u punom jeku, a uskoro će početi i za mnoge mučno razdoblje uoči završetka nastave, posebno za one koji se bore s lošim ocjenama. Sjetili smo se nekoliko korisnih savjeta za sve one koji imaju problema s učenjem

Pred kraj školske godine mnogi se nađu na silnim mukama jer se teško natjeraju na učenje, a već su se solidno nagomilale loše ocjene kojih se treba riješiti.

Iako nisi nimalo motiviran za učenje te misliš da je sve to samo gubljenje vremena, znaj da je to razdoblje kroz koje svi moraju proći te da moraš uspješno okončati svoje školovanje. Osim toga, premda dobre ocjene ne jamče i uspjeh u kasnijem životu, radne navike koje se tada steknu vrlo su korisne, a osjećaj da smo u nečemu uspješni sjajan je i za podizanje samopouzdanja. Uostalom, svi kažu da je školsko doba najljepše u životu, pa probaj da ti ostane u lijepom sjećanju, a ne da ga pamtiš po stalnim svađama sa starcima. A nije nevažno ni to da ti dobar uspjeh može olakšati nastavak kasnijeg školovanja.

Mnoge su poznate i uspješne face (iako su u najranijoj dobi zaradile sasvim dovoljno da više ne moraju raditi), poput zvijezde 'Harryja Pottera' Emme Watson ili top modela Lily Cole, bile super učenice te su ipak odlučile nastaviti svoje obrazovanje i uspješno upisale prestižne fakultete.

Dakle, prije svega razmisli što je uzrok lošem uspjehu u školi (slaba koncentracija, nedovoljno učenja, materija je dosadna, nisi razumio gradivo i sl. ), a zatim sam ili uz pomoć radi na rješenju problema.

Oni koji nemaju teškoća pri svladavanju školskog gradiva sigurno su otkrili da je tajna uspjeha dobra organizacija vremena.

Motiviraj se za učenje: istraživanja su pokazala da je učenje uspješno kad osjećaji kažu 'da', odnosno kad se uči s veseljem.

Unaprijed odredi što je nagrada (npr. čitanje nekoliko stranica omiljene knjige, slatkiš, razgovor s prijateljicom, videospot na Youtubeu…), nakon čega će slijediti nastavak učenja. Uvijek se nagradi nakon napornog rada, bez obzira na rezultat, jer tako stvaraš pozitivne asocijacije.

Nađi mjesto za učenje i rad na kojem ćeš imati mir i nitko te neće ometati
. U tom kutku za učenje svakako ne biti trebao biti uključen TV ili radio (osim ako ne slušaš neku laganu glazbu koja ne odvlači pozornost - mnoga su istraživanja ukazala na pozitivan utjecaj glazbe na učenje, posebno klasične).

Bilo bi dobro da ugasiš računalo ukoliko ti nije potrebno za učenje, a i mobitel.

Ostavi si dovoljno vremena za učenje,
posebno ako se radi o nekom ne baš dragom predmetu. Odgađati učenje za posljednji trenutak, kad si previše nervozan i počinje te loviti panika da ništa nećeš stići, nije pametan potez.

Ako ti je neki predmet baš jako mrzak, pokušaj pronaći nešto što ti je zanimljivo ili zabavno, koliko god ti se to čini nemogućim.

Razmisli i o metodi učenja koju koristiš, možda je upravo ona pogrešna za tebe.
Npr. ako si vizualni tip, koristi što više takvih podražaja u učenju – poput podcrtavanja, skiciranja ili izrade shema – bit će ti lakše zapamtiti neke stvari. Ili ako si auditivan tip, možeš zamoliti prijateljicu da ti neke dijelove gradiva usmeno objasni. Učenje u paru ili manjoj grupi također je odlična metoda.

Ukoliko imaš problema kod kuće ili nekih drugih privatnih problema, to te itekako može omesti u učenju
. Najbolje bi bilo razgovarati s roditeljima, prijateljima, profesorima ili s nekim za koga vjeruješ da bi ti mogao pomoći. Jedan od najčešćih uzroka zbog kojih se tinejdžeri ne uspijevaju koncentrirati na učenje je i neispavanost, zato probaj naći vremena za kvalitetan san, a ukoliko si na nekoj strogoj dijeti, to također ne djeluje povoljno na razinu koncentracije.

Ako ti se čini da i dalje nema pomaka vezano uz učenje ili pronalaženje motivacije, najbolje bi bilo potražiti stručnu pomoć školskog psihologa ili psihologa, jer oni mogu dati najbolje savjete o tome kako efikasnije učiti - poznate su im različite tehnike pamćenja i učenja, pa bi ti mogli preporučiti razne metode.