SAVJETI ZA RODITELJE

Kako djetetu pomoći da se prilagodi na vrtić

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.08.2012 08:01
  • Objavljeno 21.08.2012 u 08:00
vrtić dijete djevojčica

vrtić dijete djevojčica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Čeka vas prvi odlazak u vrtić s djetetom i bojite se kako će prihvatiti promjenu? Uz nekoliko savjeta stručnjaka prilagodba na novu okolinu bezbolnije može proći i djetetu i roditeljima

Vrtić nudi mnoge pozitivne beneficije za dijete - može biti dobro mjesto za igru i nova prijateljstva, učenje životnih vrijednosti te razvijanje discipline, samostalnosti i socijalnih vještina.

No polazak u vrtić donosi i veliku promjenu te vrtlog emocija i za dijete i za roditelje, piše psiholog D'Arcy Lyness za Kids Health. Za dijete je polazak u vrtić ulazak u novi svijet gdje ne poznaje djecu niti odgajatelje pa može izazvati iščekivanje i tjeskobu.

Roditelji su najčešće u strahu kako će dijete doživjeti taj novi svijet i uopće se snaći u njemu, ali važno je da su sigurni u svoju odluku te prije odlaska u vrtić pripreme dijete na promjene što je bolje moguće. Tako se mogu izbjeći neki problemi.

tinkstock

tinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Djeca se brzo prilagođavaju
Uvod u promjene

S djetetom treba razgovarati o vrtiću kao i o drugim stvarima koje se događaju u njegovom malom životu. Prije polaska na adaptaciju i prvog dana u vrtiću razgovarajte s djetetom o tome što se u njemu radi i kako će otprilike izgledati jedan dan.

Voli li vaše dijete primjerice crtati, recite mu da će istu takvu aktivnost raditi i u vrtiću jer će to za njega biti vrlo utješno. Osim nabrajanja poznatih aktivnosti obavezno se nekoliko puta prošećite pored vrtića, a ako možete, uđite u dvorište i pokažite djetetu gdje će se igrati i zgradu u kojoj će odmarati i objedovati te se igrati s drugim vrtićancima. Ostanite koliko dijete želi jer je poanta ovih posjeta da se dijete u tom prostoru osjeća ugodno.

Ne pokazujte zabrinutost

Pustite dijete da samo otkrije kako će se uskoro nešto promijeniti u svakodnevnom životu i nemojte stavljati prejak naglasak na promjenu niti to stalno isticati. Dijete će tako shvatiti da se sprema nešto veliko, a njemu još uvijek nepoznato pa može postati uplašeno i potišteno. Manja djeca jako dobro očitavaju negativne vibracije koje roditelji nesvjesno šalju. Osjećate li grižnju savjesti ili se jako brinete kako će dijete funkcionirati u vrtiću, ono će to osjetiti i također biti zabrinuto. Zato je dobro da sve svoje strahove prođete prije pripreme i prilagodbe na vrtić te se ispušete kroz razgovore s partnerom, obitelji ili prijateljima. I vama je potrebna podrška bez obzira na to što ste odrasla osoba.

Prvi dan u vrtiću

Nakon upoznavanja djeteta i odgajateljice odmaknite se i pustite dijete da istražuje te se upoznaje s djecom i tetama. S odgajateljicama razgovarajte srdačno i veselo jer će dijete to primijetiti i shvatiti da će i njemu biti lijepo ako ste vi zadovoljni.
Nikako se nemojte ljutiti na dijete ili mu prigovarati ako se ne želi odvojiti od vas. Vaša ljutnja će ga još više uzrujati. Probajte biti smireni i predložite da primjerice zajedno razgledate igračke. Ostaje li dijete već prvi dan nakratko bez vas, uputite mu nježne riječi za rastanak, ali kada krenete van učinite to brzo i ne rastežite odlazak. Nikada se ne smijete iskrasti i ostaviti dijete, a da ono ne zna da ste otišli. Moglo bi pomisliti da ste ga napustili i nećete se vratiti.

Dosljedan i predvidljiv ritual opraštanja djetetu će olakšati ostanak. Svaki roditelj ima male rituale sa svojim djetetom i možda je najpametnije koristiti ih i kod ostanka u vrtiću. Ako dijete uvijek zagrlite i kažete mu da ga volite kada ostaje kod djeda i bake, učinite isto i u vrtiću. Za početak može pomoći i najdraža igračka ili omiljena dekica s kojom spava. Koliko god vam teško pada rastanak, znajte da većina djece dobro reagira kada roditelj ode i prilagođava se novonastaloj situaciji.

Razgovarajte s odgajateljicom o stvarima koje vaše dijete voli i kakav je tip. Neka će djeca odmah krenuti na igru s malim prijateljima, a druga će se maziti s odgajateljicom ili poželjeti da im čita slikovnicu. Takve, male stvari važne su za dijete jer će se osjećati prihvaćeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi