dizajn poslovnog prostora

Kako dizajnom poslovnog prostora smanjiti stres na poslu?

14.10.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Stres je neizbježan dio poslovnog života. Svatko od nas ima trenutke kada se nađe pred izazovima koji se tada čine prevelikima za rješavanje, dok je naša motivacija preslaba. Pri tome se razvija osjećaj nemoći i gubitka kontrole, što dokazano potiče stres

Konstantni psihološki stres loše utječe na zdravlje i potiče razvoj drugih bolesti, kao što su depresija ili srčani udar.

Zbog toga su se kompanije u novije vrijeme okrenule stvaranju radne kulture i okruženja koje poboljšava dobrobit zasposlenika i smanjuje stres. U istraživanjima „Employee Wellbeing” iz 2018.godine 60% izvršnih direktora istaknulo je mentalno zdravlje svojih zaposlenika kao svoj glavni prioritet.

Prirodna svjetlost i povezanost s prirodom

Na području dizajna poslovnog prostora razvijaju se novi trendovi s ciljem kreiranja poslovnog prostora koji poboljšava dobrobit zaposlenika. Znanstvena istraživanja sa sveučilišta Cornell potvrdila su da prirodna svjetlost utječe na održavanje ravnoteže bioloških ritmova što je izravno povezano s boljom kvalitetom života i smanjenjem stresa. Zbog toga se preporučuje prilikom dizajna poslovnog prostora omogućiti zaposlenicima što je više moguće prirodne svjetlosti, kao i mogućnost da u određenim trenutcima sami mogu upravljati osvjetljenošću svoga radnog mjesta.

Uz prirodnu svjetlost, produktivnijem i zdravijem poslovnom okruženju doprinosi i biofilni dizajn kojim se evocira naša iskonska potreba za povezivanjem s prirodom. Tvrtka Plan 2B u svojoj ponudi ima širok izbor inovativnog uredskog namještaja poput PIXELa i luksuznih vinil podnih obloga u imitaciji drva s kojima se stvara osjećaj topline i povezanosti s prirodom.

Inteligentno planiranje poslovnog prostora

Istraživanjem koje je radilo Američko psihološko udruženje potvrđeno je da se stres povećava kod osoba koje se u svojem poslu i komunikaciji s kolegama više oslanjanju na digitalne medije umjesto osobne direktne komunikacije. Ta teza u konačnici i nije toliko iznenađujuća ako znamo da je svaki čovjek društveno biće.

Kreiranjem otvorenih zona i prostora za timski rad unutar poslovnog prostora stvara se osjećaj zajedništva i bliskosti među zaposlenicima, što u konačnici rezultira većom motiviranošću i produktivnošću. U situacijama kada imamo svoje zadatke pod kontrolom snižava se razina stresa uzrokovana poslom.

Uz spomenute zone za timski rad, kod planiranja poslovnog prostora potrebno je predvidjeti dovoljno osobnog prostora za svakog zaspolenika i zaseban prostor ili lounge zonu za relaksaciju i druženje. Kod uređenja i opremanja poslovnog prostora važno je voditi računa o ergonomiji radnog mjesta svakog zaposlenika, kao i o bojama i teksturama s kojima se u prostoru ocrtava poslovna kultura kompanije. Uz suradnji s timom stručnjaka iz Plan 2B-a možete lako kreirati svoj poslovni prostor koji s inovativnim uredskim rješenjima stvara kreativnu radnu okolinu, koja u konačnici potiče dobrobit svih zaposlenika.